31.října 2003

Úvahy Jak přestat kouřit

Tuto otázku si dnes kladl White Dog na svém weblogu. Nedalo mi a odpověděl jsem mu. Do odpovědi jsem mu napsal jen malou část svých zkušeností a mám dojem, že to vydá na celý článek.

Kouřil jsem od svých cca 15 let. Kouřil jsem aktivně – poslední roky v průměru 20-30 cigaret denně. Přestal jsem po 8 letech kouření ze dne na den a již přes dva roky jsem neměl cigaretu a nechybí mi.

Prvním krokem ke skončení je přesvědčit sám sebe o tom, že opravdu chci skončit. Pokud si člověk řekne magické slůvko „chci“ a čeká, že to půjde samo, tak bohužel. Podle mě nejhorší boj je v tom přesvědčení se. Nestačí se přesvědčit, že to vydržím týden, měsíc nebo rok. Je třeba se přesvědčit, že již nikdy si nezapálím cigaretu. Je třeba si uvědomit všechny životní situace, při kterých si člověk automaticky zapaluje a představit si je bez cigarety. U mě to bylo nejhorší v autě při řízení. Byl jsem zvyklý ráno sednout za volant před nastartováním si zapálit. Druhým velkým problémem je přestávka v práci. Pokud sedím u PC a snažím se maximálně koncentrovat, tak jednou za hodinu pro mě byla pětiminutová přestávka příjemný relax. V autě jsem si holt musel zvyknout nekouřit a třeba si zpívat. Při práci to bylo horší, ale naučil jsem se s kolegou „chodit na cigaretu“ i když kouří jen on a já si s ním dám jen tu maličkou pauzu.

Další podle mě chybnou věcí snažit se kouření omezit. Podle mě buď kouřím nebo nekouřím. A to tak, že vůbec. Stejně tak nemá smysl očekávat, že přestanu kouřit pomocí nějaké šarlatánské rady nebo nikotinových náplastí a žvýkaček. Jediná důležitá věc vedoucí k úspěchu je opravdu chtít.

Není taky dobré přestat kouřit jen tak z ničeho nic. Je lepší si to nejdřív rozmyslet a psychicky se na to připravit. Je třeba se nejprve smířit s tím, že opravdu chci přestat a že už kouřit nebudu.

Já sám jsem přestal ze dne na den. Jeden den jsem vykouřil 50 cigaret a od té doby jsem si už přes dva roky cigaretu nedal. Plánoval jsem to asi tři měsíce předem. Dost mi pomohlo, že o tom vědělo hodně lidí okolo mě. První polovina mi věřila a nechtěl jsem je zklamat. Vždy, když jsem měl už velké pokušení jsem si představil, jak je zklamu a vydržel jsem. Druhá polovina nevěřila, že to dokážu a tam mě zase velmi pomohla má tvrdohlavost a pocit, jakou by jim udělalo škodolibou radost, kdybych to nezvládl.

Pro zajímavost nutno říct, že první tři dny jsem pociťoval fyzickou závislost. Byl jsem nervózní, potil jsem se a klepal jsem se. Po třech dnech to přešlo. První tři měsíce jsem pociťoval psychickou závislost. Měl jsem nutkání a někdy strach z toho, že to nezvládnu. Po třech měsících mě tyto nutkavé pocity přešli a od té doby mi cigarety nějak nechybí.

Paradoxem je, že mě cigarety nijak nevadí. Nevadí mi přítomnost kuřáků. Rád chodím s kolegou v práci kouřit a onen cigaretový smog mi v rozumném množství nesmrdí. (Ale ani mě neláká.) Pokud potkám kuřáka, nepřesvědčuji ho o tom, že má přestat. Je to jeho vůle. Pokud si mě ale někdo bude stěžovat, jak má málo peněz, tak první co mu vmetu do vláčeje bude, kolik prokouří.

A proč jsem vlastně přestal. V podstatě hlavní důvody byly dva. Jednak mi velmi vadila má slabost, že jsem závislý na malé trubičce s tabákem. Představa, že v jedenáct hodin musím jít spát, protože už mám jen jednu cigaretu a pokud ji vykouřím, tak se ráno vzbudím bez cigaret a celý den bude stát za houby. Druhým, možná důležitější m důvodem bylo, že se snažím hrát na kytaru a kytara je doprovodný nástroj ke zpěvu. A mě cigarety opravdu velmi ničili hlasivky. To mě vadilo asi ze všeho nejvíc.

Dodnes si vzpomínám na svoje první cigarety. Byly to cigarety značky CLEA a stáli kolem devíti korun. Byl to humus. Pak byli jsme zkoušel SPARTY a když jsem začal kouřit kouřil jsem modré LM, MARLBORO Light, Petry a zkončil jsem u STARTEK. Pokud mohu posoudit, tak ty nejlevnější cigarety – STARTKY – byli asi i nejlepšími. Z odstupem doby to vidím tak, že to smrdí vlastně všechno podobně a je jen otázkou, na který z těchto smradů si tělo zvykne.


Přečteno: 7440x | Komentářů: 19x | Kategorie: Úvahy

Komentáře čtenářů

1. GRAVATAR - krtek31. 10. 2003 12:35:00
no pěkný článeček o odvykačce, jen jsi zapomněl na to, že první tři dny jsi se klepal taky proto, že jsi měl čsrtvě po svatbě a po dvoudenním alkoholovém maratonu . (to je asi návaznost na ten článek o pravdivosti vzpomínek). Jinak Ti moc fandím, protože jsi to vydržel opravdu skvěle. Říká se, že 3 měsíce jsou opravdu krizová doba. A věř nebo ne, mě jako slabšímu kuřákovi třeba lidi s cigaretou na zastávkách opravdu vadí.
2. GRAVATAR - lendylink@seznam.czLendys31. 10. 2003 14:52:00
S těmi startkami máš recht. Sice se o nich říká, že jsou tím největším svinstvem mezi cigaretami, ale když je kuřák zkusí hned mu zachutnají. Tak i mně a to jsem začínala na dražších tzv. "kvalitnějších" :-P značkách a ofrkle s dávkou znechucení jsem tehdy tvrdila, že bych něco jako startku do huby nedala;)
Zatím ještě necítím, že bych byla příliš omezovaná, ale někdy už to hraničí. Ale to si pořád ještě uvědomuji s humorem bez jakýchkoliv děsů, běsů.
Jsem chopná abstinovat i několik měsíců, ale taky jsem schopná za večer vykouřit to, co ostatní za pár dnů. U mě je problém, že beru cigaretu jako rituál, prot který ji miluji. Jinak je to ale skutečně smrad. Jenže nemám v sobě to přesvědčení nebo motivaci, že chci přestat navždy. Pokaždé přestávám a zase začínám, protože si říkám, jedna mě nezabije a stejně když už jsem jednou začala, plíce zrůžoví až po dvaceti letech nekuřáctví, tak to člk odkládá...blabla, takový ty kecy. Možná se mi po opravdovém přesvědčení, že musím a chci přestat a nikdy znovu nezačít, tento článek bude hodit;)
PS: nikdy nevím, co se ve mně změnilo, protože jsem od mala měla ke kouření a kuřákům odpor. Ve školách nás strašili, že dostanem rakovinu a jak je to děsně škodlivé, a protože máma kouří, vždycky jsem měla strach hlavně o ni. Vytvořila jsem si neskutečný blok proti kouření. Ovšem, jak šel čas, nějak jsem si uvědomila, že mi to cígo zůstalo, třebaže mi v dávných dobách ještě vůbec nechutnalo:-( Nekouřím ale doma. Vždycky jen v nějakém klubu nebo před školou a v období zkoušek je to teda kruté. Neru to jako svoje selhání v zásadovosti. Když mi to poprvé nabídl kámoš, místo abych řekla ne, řekla jsem proč ne...zkusit se má všechno...

Reklama ETARGET:

3. GRAVATAR - aa@SS.CZopily_ridic29. 5. 2004 20:43:00
Zajimave, ja spojil prani prestat kourit se zmenou zamestnani i prostredim celkove, byl jsem totiz nejakou dobu pracovne v cizine. Jsem doma uz dva mesice a prestal jsem s prvnim dnem prijezdu, celkem v pohode, ovsem horsi je kdyz jdu na nejakou akci, nebo treba jen na pivo, to cigaro mi tam proste porad chybi a mam s tim stale problem :/ No uvidim co to udela casem, myslim ze tak za par mesicu mi vadit snad nebude :) Snad.
4. GRAVATAR - icemant@seznam.czTRISSTAN13. 7. 2004 15:49:00
Taky jsem se na to připravoval asi půl roku,kouřil jsem 15let a už mě to pěkně štvalo.Teď v neděli jsem dokouřil (doufám) svý poslední cigáro. Zítra to bude třetí den :o) a mám fakt dost ,ale jde mi jen o to ,že chci vědět že mám na to s tím skoncovat.Zatím čus
5. GRAVATAR - sokolik@sokolik.czSokolík13. 7. 2004 16:54:00
Držím palce. Jde to. Fakt !!
6. GRAVATAR - Blueboy30. 11. 2004 0:14:00
pls poraď mi jak s tím přestat!Jediný můj důvod je,že chci nabrat váhu,vážim 80kg,je mi 19let,finance na cigarety nejsou problém,ale prostě s tim chcu skončit!!Chcu!ale já už chtěl tak 4x a nikdy na to nebyla vůle!Dneska jsem se docela férově opil a prostě jsem to v sobě nějak vyvolal,že konec!Všichni moji známí kouří!Dá se přestat v tomdle prostředí???Su mladej,otec je docela vážně nemocnej a já si prostě uvědomuju že takhle ten život nikam nedotáhnu!Nejde o to že bych to nikam nedotáhnul s cigaretou,ale když vidim dnes na cigaretách co se do nich sere za BORDEL tak mam prostě chuť s tim definitivně zkoncovat!Kouřim zhruba od 15let,jianka jsem stále aktivní sportovec a pocituji i sám na sobě,že už to není co dřív!Příjde mi že mám malý plíce a tak?Když přestanu rozšíří se mi???Co říkáš na nik.náplasti?myslim že je to má jediná šance při odvykání...co Ty na to,jde mi o celkový názor!Předem dík za odpověd...čáo
7. GRAVATAR - sokolik@sokolik.czSokolik30. 11. 2004 3:29:00
Jestli opravdu chceš, tak prostšě jen nekuř. Uvědom si, že nechceš nejenom na nějakou dobu, ale už nikdy. Opravdu stačí jen chtít.
A jinak ta teorie je o tom, že je potřeba změnit své návyky. Byl li si třeba zvyklý kouři t ráno u kávy, tak si odvykni i na tu kávu na najdi si jiný stereotyp, který v tobě nebude vyvolávat asociace cigarety.
Každopádně držím palce.

Reklama ETARGET:

8. GRAVATAR - Radim.Koval@seznam.czRadim28. 1. 2005 12:55:00
Ahoj lidi,tak jsem s tím taky seknul.Píšu si deník o průběhu abstáku,ale věřím,že to dokážu,protože už to dál nejde.Já na to šel trochu jinak,já vím,že ty cigarety mě milujou,i já je miloval,ale řekl jsem si,že se s nima už rozejdu,jednodušše je zabiju a pohřbím.Na krabičku jsem napsal datum,zbylo v nich pár cigaret,a dal je na linku.Vlsatně jsem je tam pohřbil,a nebudu je už exhumovat.Další věc.co jsem udělal,a vážně TO funguje!Našel jsem na tý lince a pěknou starou docela velkou láhev od vína.Do ní dávám každý pondělí 420kč.Dávám ty peníze do té lahve,místo do trafiky.Dávám je tam v padesitkorunách+20,- a nevěřily by ste,jaká to je inspirace!Na té lahvi mám udělanou i tabulku,propočítaný výdaje za cigarety měsíčně,půlročně a ročně,za dva roky a za pět let.Je to děsný fakt je to děsný.Lahev už mám docela plnou,musím sehnat novou a plnit novou.Moc to doporučuji udělat!Možná si myslíte,že jsem švihlej,ale vím,jak ten pohled na lahev umí zpříjemnit každý den:-)Takže vám přeju hodně úspěchu,kdo chce zkončit,a mějte se fajn a NEHULTE!Ahoj Radim
9. GRAVATAR - Martin4. 3. 2005 12:07:00
Myslím si že komu se povede přestat kouřit je fakt borec.
P.S. Nevíte jestli ty odvykací náplasti k něcěmu jsou???
10. GRAVATAR - Martin19. 3. 2005 15:41:00
čiao, poslední cígo jsem si zapálil před týdnem a zatím jsem docela v pohodě. Nějakej absťák se na mě moc neprojevuje. Problém je v tom, že jsem se nedokázel přesvědčit, že chci doopravdy přestat.Je mi 18, kouřil jsem asi tak 4 roky a hlavní důvod proč chci přestat je, že mi to hodně lezlo do peněz. Taky dost sportuju a začínal jsem pociťovat, že mi přestává stačit dech. No, zároveň s tím jsem taky přestal hulit, protože nezapálit si po záhulu, to fakt nejde...peace a zdar
11. GRAVATAR - aids@post.czLucas19. 3. 2005 15:53:00
Neni problem prestat ale je problem zase nezacit. Presne to se me dnes stalo. Shit. Tri nedele bez cigaret a dnes cela krabicka. Od pondeli do toho jdu znovu. Drzte mi palce
12. GRAVATAR - Martin20. 3. 2005 1:53:00
myslim, že i když to člověk nevydrží, a to cigáro si přece jenom zapálí, tak by to neměl vzdávat, a nezačít zase kouřit ale snažit se přestat dál.

Reklama ETARGET:

13. GRAVATAR - xchaotic@seznam.czJaYko5. 3. 2006 20:52:00
no ja sem taky prestal ze dne na den.... bylo to taky hodne kuli tomu jak se pise v tom clanku ze sem chtel dokazat ostatnim ze to zvladnu...zacal sem po mesici ...byli sme u kamose na kalbe a bylo tam v jedny maly mistnosti 6 kuraku ...ja uz po notne davce alkoholu sem si zapalil a zacal sem znova...sem asi slaboch ....tedka to zkusim znova:) vsem kurakum co prestavaj nebo prestali tak fandim:) (kurak nekouri proto ze ce kourit ,ale proto ze nemuze prestat)
14. GRAVATAR - Ondra30. 6. 2008 22:03:00
Čoveče, tys měl svatbu ve 23? Zajištěn? Zajištěna? Zajištěno? :D Máme pět let pryč, klape to? Přeji, aby ano.
15. GRAVATAR - sokolik@sokolik.czSokolík1. 7. 2008 8:19:00
[14]: Už dávno jsem šťastně rozvedený :) Ale pořád nekouřím :)
16. GRAVATAR - rossignol24. 2. 2009 17:38:00
čau všem,nekouřím od července ...skončil jsem po 20letech a je to super,sice neušetřím,protože mě jídlo stojí 2xtolik,než cigára,ale jinak se mi dobře dýchá do schodů:-) akorát by mě zajímalo,proč mám najednou často rýmu,kašel,chřipky atd....10 let před tím mi nikdy nic nebylo....má s tím někdo podobnou zkušenost?
17. GRAVATAR - agerolf@fmaill.xyzforcest12. 5. 2023 5:16:00
The planting design was by Kellee Adams of Dig It Landscape Design, and the amazing iron railings were by blacksmith Robert Sharpe <a href=https://acialis.pics>cialis viagra combo pack</a> Response rates to adrenalectomy, considered as both primary and secondary therapy, were significantly higher, since 18 of 34 patients 53 responded to this therapy, whereas 12 of 41 29 responded to tamoxifen as either primary or secondary therapy

Reklama ETARGET:

18. GRAVATAR - Mundtouff@fmaill.xyzJcqurMbiz28. 7. 2023 4:26:00
Since everyone has a new death, why shout, For more than a thousand years, it has continuously absorbed energy, so that the cloth wrapped around it has become as gabapentin raise blood pressure hard as steel, and the focus of a large amount of magical energy has branded it <a href=http://tadalafi.cfd>generic cialis from india</a>
19. GRAVATAR - emodoMine@lmaill.xyzemodoMine4. 11. 2023 5:53:00
The injection volume was 10 ÎĽL <a href=https://levitrax.pics>levitra for sale on ebay</a>

Přidat vlastní komentář k článku



Z důvovů ochrany proti spamu prosím do následujícího políčka napište texy "NOSPAM":

Chcete-li ke komentáři přidat svou fotku nebo jinou ikonku, postupujte podle návodu.


TOPlist

[CNW:Counter]