27.ledna 2006

Úvahy Zpívánky vs. Slezina

Už dlouho mám v hlavě tento příspěvek a teď dokonce i vteřinu času, abych ho napsal. Ve středu máme pravidelně zpívánky u Prokopů a občas se stane, že z nich odcházím mírně nenaladěn. Většinou se mi nikomu nechce vysvětlovat proč a tak tak učiním teď.

Mnoho trampských osad pořádá osadní sleziny, kde se část nebo celá osada sejde, přijdou i další kamarádi, povykládají si a u toho zahrají na kytary. Ale naše zpívánky u Prokopů nejsou žádná osadní slezina. Je to hudební záležitost (i když je to s tou hudbou někdy dost divoké).

Já osobně si tam chodím zahrát a ne povykládat. Kdybych měl zpívánky k něčemu přirovnat, tak je to nejspíš veřejná kapelní zkouška, kde kapelu tvoří kdokoli, kdo má nástroj, zná aspoň jede akord a chce si zahrát a veřejná proto, že kdokoli si chce přijít poslechnout nebo zazpívat, tak je vítán. Ale na každé kapelní zkoušce, ten kdo mluví nebo nedej bože huláká do písničky, bývá většinou nežádoucí. A to je důvod, proč z některých zpívánek odcházím mírně rozladěn.


Přečteno: 3933x | Komentářů: 5x | Kategorie: Úvahy

Komentáře čtenářů

1. GRAVATAR - r.henes@centrum.czRobin27. 1. 2006 10:35:00
Musím jenom a jenom souhlasit a tvůj názor stoprocentně podporuji.
2. GRAVATAR - nantl@uur.czFranta27. 1. 2006 13:06:00
Jsem též pravidelným účastníkem zpívánek, byť o generaci starší. Přesto bych rád některé věci uvedl na pravou míru. Veřejná kapelní zkouška to asi není a ani nikdy nebude, neboť alespoň zatím se žádná kapela nevytvořila, byť zdravé jádro určitě existuje.
Osobně bych se přimlouval za oddělení zrn od plev. Domnívám se, že zpívánky poskytují všem možnost realizace, a to i těm "ukecaným", neboť jsou vedeny ve volném stylu, nikdo není k ničemu nucen. Lze tedy mezi skladbami též vykládat a než se osazenstvo shodne, co se bude hrát dál, je zde, dle mého soudu dostatek prostoru.
Na straně druhé, a to bych rád podtrhl, v tom tkví mé zpřesnění, vzhledem k tomu, že mezi jednotlivými skladbami, písničkami či jak to nazveme je určitý časový prostor si něco říci, bylo by slušné od vykládajících, aby v okamžiku, kdy se začne hrát a zpívat zmlkli. Nakonec je v restauraci dost místa, kde si mohou své záležitosti v klidu probrat a nerušit ty, kteří přišli za muzikou.
Za naprostou nehoráznost pak považuji, když se někteří snaží hudbu překřičet, asi nikoho by příliš netrápilo, když si někdo s někým v koutku šušká. Být to totiž opravdová regulérní zkouška zcela podle pravidel, byl by dotyčný, který vyrušuje okamžitě vykázán ze zkoušky, patřil-li by k hudebníkům mohlo by se mu dokonce stát, že by mohlo dojít až k pokutování výtečníka.

Reklama ETARGET:

3. GRAVATAR - Malvík27. 1. 2006 14:59:00
věčný problém všech zpívánek...ty naše mají často stejný problém...ale mockrát pokud chce někdo opravdu jenom vykládat jde prostě vedle do jiné místnosti a vrátí se až si všechno sdělí
4. GRAVATAR - krteček30. 1. 2006 10:15:00
Plně s vámi souhlasím. Ono volné a veřejné. Je to vždycky otázka. Někdo třeba by chtěl přijít, ale ani neví kdy. My zase máme sleziny vždy za 14dní ve čtvrtek v Obřanech na Štanýři. taky nám tam další příchozí nevadí, ale tak jako u vás. Nikdo to neví a tak nikdo další nepříde.
5. GRAVATAR - agerolf@fmaill.xyzforcest7. 5. 2023 9:48:00
Biochem Biophys Res Commun 330 1 46 52, 2005 <a href=http://cialiss.skin>online generic cialis</a> 34 continued to have higher diabetes risk

Přidat vlastní komentář k článku



Z důvovů ochrany proti spamu prosím do následujícího políčka napište texy "NOSPAM":

Chcete-li ke komentáři přidat svou fotku nebo jinou ikonku, postupujte podle návodu.


TOPlist

[CNW:Counter]