9.října 2007

Aktuality Dohoda o provedení práce a Dohoda o pracovní činnosti

Mimo pracovní smlouvu lze provádět práce také na Dohodu o provedení práce nebo na Dohodu o pracovní činnosti. Protože se často pletou podmínky pro jednotlivé dohody, zkusím je tady shrnout.

Dohoda o provedení práce

Uzavírá se podle zákoníku práce § 75 a § 77. Lze ji uzavřít ať už na práce mající povahu jednorázového úkolu nebo i na opakující se činnost. Rozsah práce potom nesmí přesáhnout 150 hodin za rok u jednoho zaměstnavatele. Výše příjmů a ani počet různých smluv u různých zaměstnavatelů není zákonem omezen.

Z dohody o provedení práce se neplatí sociální a zdravotní pojištění a odvádí se pouze daň z příjmů. Je-li příjem menší než 5000,- Kč, je odvedena srážková daň 15%, při překročení hranice 5000,- Kč potom 20%.

Dohoda o pracovní činnosti

Uzavírá se podle zákoníku práce § 75 a § 77. Dohoda o pracovní činnosti je limitována časem, který týdně nesmí překročit průměrně polovinu běžné pracovní doby. Dohoda o pracovní činnosti potom není limitována ani počtem hodin za rok a ani výší odměny.

Z dohody o pracovní činnosti se potom odvádí sociální a zdravotní pojištění v případě, že odměna překročí 400,- Kč a dohoda je uzavřena na dobu delší než 7 kalendářních po sobě jdoucích dní. Daň z příjmů se potom odvádí srážkově stejně jako u Dohody o provedení práce.

Nahodilé jednorázové zaměstnání

Byl – li pracovně právní vztah uzavřen na méně než 7 dní, jedná se o nahodilé jednorázové zaměstnání a potom se sociální a zdravotní pojištění neodvádí, ať je výše příjmu jakákoliv a platí se pouze daň příjmu.


Přečteno: 5512x | Komentářů: 3x | Kategorie: Aktuality

Komentáře čtenářů

1. GRAVATAR - asymnHins@barrettmail.xyzasymnHins5. 3. 2023 21:49:00
<a href=https://buycialis.hair>buy cheap cialis discount online</a> In some embodiments, q is 1, 2, 3, or 4
2. GRAVATAR - Abilllync@beaumail.xyzAbilllync30. 4. 2023 15:08:00
Nicole wKSNJwNGdcn 5 21 2022 <a href=http://buycialis.skin>cialis online purchase</a>

Reklama ETARGET:

3. GRAVATAR - Drieprilm@cmaill.xyzTUYixB16. 8. 2023 1:28:00
<a href=https://cialiss.cfd>cialis 20 mg</a> tadasoft flonase sinus infection From Robert De Niro s dramatic weight gain for Raging Bull to Matthew McConaughey s intense loss for The Dallas Buyer s Club, check out celebrities who ve shocked us with their shape shifting ways

Přidat vlastní komentář k článku



Z důvovů ochrany proti spamu prosím do následujícího políčka napište texy "NOSPAM":

Chcete-li ke komentáři přidat svou fotku nebo jinou ikonku, postupujte podle návodu.


TOPlist

[CNW:Counter]