30.prosince 2008

Koně Sanitka pro koně

Dostal se mi do rukou zajímavý projekt představující první mobilní záchrannou službu pro koně a jiná hospodářská zvířata. Zdá se mi to jako velmi dobrá věc a tak si myslím, že by bylo dobré o této věci dát vědět:

Záchranná služba koní

Horse Emergency Team

Pferde – Rettungsteam

Sanitka

PROJEKT ZÁCHRANNÉ SLUŽBY PRO KONĚ

A JINÁ HOSPODÁŘSKÁ NEBO ZOO ZVÍŘATA

Vážení přátelé,

dovolte,abychom Vám představili nově vznikající projekt první mobilní ambulance na záchranu zraněných, nemocných nebo týraných koní, hospodářských a ZOO zvířat.

Skvělé zkušenosti s podobnými záchrannými službami v zahraničí (např. www.gtrd.ch, http://chasrescue.homestead.com/lart.html, www.animalrescueteam.it/coniglio.htm), současně však neustále vzrůstající počty koní u nás a tím i zvyšující se frekvence úrazů a nemocí, přitom momentální absence speciálně upravené „zvířecí“ sanitky a špatná okamžitá dostupnost zkušených a odborně i legislativně kvalifikovaných přepravců koní... To je stav, se kterým se nehodlají smířit iniciátoři celého projektu – profesionální přepravci Pavel Čechovský - Horse Taxi Brno (www.PrepravaKoni.cz), Tomáš Förchtgott - Horse Trans (www.HorseTrans.cz), MVDr. Zdeněk Žert, CSc.,Dipl.ECVS - Klinika chorob koní Fakulty veterinárního lékařství v Brně (www.kchk.eu, www.vfu.cz) a MVDr. Petr Přikryl – Klinika koní Heřmanův Městec (www.klinikahm.cz).

Sanitka

Jakým způsobem bude tato služba fungovat? Koncepčně jako kterékoliv jiné záchranné vozidlo pro lidi. Hlavním úkolem je odborná první pomoc na místě události, převoz pacienta s odbornou posádkou (v doprovodu majitele zvířete) a předání na příjmu veterinární kliniky. Prvotním a nezbytným technickým zařízením je speciálně upravená a vybavená zvířecí sanita. Jejím základem je přepravník zvířat - který splňuje všechny technické i legislativní nároky přepravy zvířat (STK, Osvědčení o schválení silničního dopravního prostředku pro přepravu zvířat). V tomto přepravníku je umístěna samostatně pohyblivá konstrukce, která může vyjet z přepravníku nad zraněné zvíře (i ležící). Pacient se zavěsí do speciální popruhové sítě a systémem navijáků se zvedne nad povrch. Další velký naviják umístěný na přepravníku potom konstrukci i se zavěšeným zvířetem vtáhne do přepravníku. Takto bude snadné a nanejvýš humánní převážet pacienty např. se zlomeninami, kteří se bohužel doposud utráceli. Sanitka bude vybavena nejdůležitějšími prvky prvotní odborné pomoci, jako jsou infuze, resuscitace apod. Výše popsaný systém je variabilní a lze jej použít i pro akutní převozy jiných velkých hospodářských nebo ZOO zvířat.

Sanitka

Posádku budou tvořit speciálně vyškolení řidiči – přepravci, odborně i legislativně na požadované úrovni (Veterinární minimum, v jednání jsou možnosti certifikovaných stáží ve Švýcarsku, Koncesní listina, Registrace dopravce přepravujícího zvířat atd.). Nebude-li jiný zvěrolékař přítomen u pacienta na místě, bude členem posádky i veterinární lékař. Celý projekt má ambice být součástí Integrovaného záchranného systému a proto je samozřejmá součinnost s ostatními jeho složkami, zejména s centrálním dispečinkem, Hasičským záchranným sborem a Leteckou záchrannou službou (v nedostupných oblastech).

Předpokládá se využití tohoto týmu nejen při akutních okamžitých zákrocích v terénu, ale i jako pohotovostní služby při důležitých jezdeckých událostech – vytrvalostní dostihy, všestrannost, historické akce (rekonstrukce bitev), filmové natáčení jezdeckých scén atd., zkrátka všude tam, kde se koně dostávají do nebezpečných a rizikových situací. Předpokládaná oblast působení : celá ČR + okolní státy, kde podobné zařízení nefunguje – Slovensko, Rakousko, Polsko.

Počítá se i s prováděním osvětové činnosti, jako např. ukázky a přednášky v průběhu tématických výstav, jiných jezdeckých a agrohospodářských akcí, prezentací Integrovaného záchranného systému, dětských dní apod.

Již dnes je jisté, že nově vzniklá Záchranná služba koní nebude schopna fungovat jen na striktně komerčním základě. Náklady na zřízení, vybavení a provoz ambulance jsou tak vysoké, že bude nutné hledat dodatečný zdroj financí pro udržení konceptu při životě. Tento projekt je ovšem natolik důležitý a nenahraditelný a má tak hluboký humánní dopad, že všichni iniciátoři věří, že se jej podaří alespoň částečně spolufinancovat z fondů EU, z dotací nebo grantů ČR nebo ze sponzorských příspěvků apod.

...koním dlužíme velmi mnoho, ať už každý sám

za sebe, nebo obecně jako lidstvo. Pokusme se jim alespoň částečně něco vrátit!

Ještě si dovoluji k základním informacím připojit tuto jakousi osobní přílohu, neboť jsem skálopevně přesvědčen o tom, že podobná služba je již dnes nezbytností, přesto přichází na svět, jak bývá zvykem, ve velkých porodních bolestech.

Tyto řádky mají být žádostí o spolupráci a pomoc a neuvádím je jen proto, že jsem v celém projektu osobně zainteresován. Během mojí praxe přepravce koní a zejména díky exkluzivní spolupráci s brněnskou Klinikou jsem zažil značné utrpení zraněných nebo nemocných zvířat a vždy mi bylo velmi, velmi líto, že nedokážu pomoci lépe. A úplně nejhorší pocity bezmoci zažívám vždy, když se kůň musí utrácet jen proto, že jej nelze technicky dopravit k odborné pomoci. Proto mi, prosím věřte, že tomuto projektu věřím a osobně bych ho podpořil, i kdybych na něm nebyl účasten. Vy, co mě znáte osobně doufám pochopíte, že tyto řádky píšu s těmi nejčistšími úmysly a sám pro sebe bych nikdy nežádal to, o co prosím pro budoucí pacienty.

Sanitka

V prvé řadě jde samozřejmě o zajištění financí, které jsou nutné pro pouhé postavení sanitky a její vybavení. Tato částka je v současnosti odhadována na cca 500.000,-Kč-800.000,-Kč, podle stupně vybavenosti přístroji. Další nemalé náklady potom bude stát samotný provoz. (Tuto částku bohužel v tomto okamžiku nelze specifikovat, protože ještě neproběhla všechna jednání o statutu Záchranné služby).

Financovat toto vše lze několika způsoby:

  1. Pouze komerčně na základě vztahu nabídka služby-platba za službu. Vycházím-li ze vstupních nákladů a z komerčních cen záchranných služeb pro lidi, potom by se ceny musely pohybovat zhruba v těchto dimenzích: jízdné 30-60,-Kč/km, prostoj sanitky 400-600,-Kč/hod., asistence záchranáře 400-600,-Kč/hod atd. Zdravý rozum mi však napovídá, že tyto poměrně vysoké částky by mohly spoustu majitelů demotivovat a celý záchranný systém by potom ztrácel svůj význam. A to samozřejmě nikdo nechceme.
  2. Fondy EU, granty, dotace ČR, Nadace, Sbírka. Uvědomuji si nynější neradostnou ekonomickou situaci, proto slovo Sbírka uvádím až na posledním místě. Elegantním řešením by bylo alespoň částečné financování z fondů EU. Do dané problematiky jsem zasvěcen, přiznávám však, že již několik dní studuji různé možnosti a zatím jsem nenarazil na vhodnou alternativu. Zatím to zkrátka vypadá, že EU (ale i ČR) v tomto směru vůbec nepamatuje na zvířata jako taková, natož na jejich welfare.
  3. Prodej reklamy – půjde samozřejmě o jistou formu sponzorských příspěvků od úspěšných firem. Pro potenciální partnery máme připravenu velmi zajímavou nabídku. Ale i když nechci být předčasný skeptik, často skloňovaná krize se asi projeví i zde. Nakonec ale uvidíme, pro koho je ekonomická situace jen zástěrkou a koho osloví opravdový humánní podtext celého konceptu.
  4. Plnohodnotné zařazení do Integrovaného záchranného systému a financování (Jihomoravským) krajem. Z výše uvedeného ekonomického důvodu nedávám alespoň z počátku tomuto řešení mnoho šancí. Také technologické a legislativní přímé propojení je prozatím komplikované.
  5. Využití stávajících nabídek pojišťoven, popř. rozšíření o speciální pojištění podle v zahraničí fungujících vzorů. V tomto případě by po uzavření patřičných smluv z naší strany s pojišťovnou náklady na záchranu koně proplácela pojišťovna.

V čem by tedy spočívala Vaše pomoc?

  • prosím všechny, kdo se orientují v problematice Fondů, Grantů a Dotací, nechť se mi ozvou. Potřebuji poradit s touto problematikou.
  • prosím různé nadace na ochranu zvířat, útulky apod. aby mi poradili jak ony získávají peníze pro svoji činnost, popř. zda by nebyla šance zařadit tento projekt do jejich konceptu.
  • prosím kohokoliv, kdo ví jak funguje IZS o informace, popř. pomoc s navázáním kontaktů.
  • vím, že mnozí z Vás majitelů, chovatelů a jiných příznivců koní pracujete v různých pojišťovacích domech. Zkuste, prosím popřemýšlet a prosondovat tyto možnosti.
  • dovolím si zde uvést i číslo speciálního účtu pro případ, že by někdo chtěl opravdu pomoci, ale neměl žádnou z výše uvedených možností. Tento účet bude sloužit jen pro tento projekt, bude průhledný tak, aby nevznikaly žádné pochybnosti o stavu účetnictví.
    Číslo účtu : 2080138163/0800, jako Variabilní symbol prosím uveďte své 9-timístné telefonní číslo, abychom Vás mohli kontaktovat.
  • určitě jsem nevyčerpal všechny možnosti a mnohé z Vás po přečtení výše uvedených řádků napadly ještě další varianty. Uvítám každou radu.
Sanitka

Děkuji za Váš čas i za potenciální pomoc. Zdravím Vás i jménem všech iniciátorů projektu.

Pavel Čechovskýtel. 608 980 657
Horse Taxi Brnoskype:cechuldicek
Vranovská 91email:cechovsky.pavel@razdva.cz
614 00 Brnowww.PrepravaKoni.cz

Přečteno: 5058x | Komentářů: 41x | Kategorie: Koně

Komentáře čtenářů

1. GRAVATAR - info@PrepravaKoni.czPavel Čechovský25. 1. 2009 20:57:00
Dík za uveřejnění, projekt Záchranné služby začíná dostávat konkrétní podobu. Díky vstřícnosti časopisu Jezdectví a www.equichannel.cz bude veřejnost průběžně informována o novinkách. Držte nám pěsti! Pavel Čechovský a Tom Förchtgott
2. GRAVATAR - joycled@barrymail.xyzAttaima31. 8. 2022 21:46:00
Smiling Suzy, Australia <a href=https://cialisfstdelvri.com/>real cialis online</a>

Reklama ETARGET:

3. GRAVATAR - Alkaddy@barrymail.xyzAlkaddy3. 9. 2022 1:23:00
2 McMahon et al44, Double-blind RCT, 12 weeks, n 1067 DPX 30 mg or 60 mg, or PBO DPX 30 10 <a href=http://buypriligyo.com/>priligy over the counter usa</a> Rx Outreach Medication List by Disease State
4. GRAVATAR - rictflali@barrymail.xyzrictflali5. 9. 2022 0:01:00
<a href=http://vtopcial.com/>cialis on line</a> PDE-5 inhibitors are a special type of drugs which provide relaxation to muscles during the sexual stimulation, directing all the flow to the genital area instead
5. GRAVATAR - Hawassina@barrymail.xyzHawassina7. 9. 2022 2:05:00
<a href=https://cheapcialiss.com/>cialis online generic</a> Or, if you re a clean freak and can t stand the thought of something that s been in your ass coming into contact with anything else, you can boil them in water for 3 minutes, toss em in your dishwasher, or wash them with a 10 bleach solution
6. GRAVATAR - flietly@barrymail.xyzflietly10. 9. 2022 0:02:00
<a href=https://clomida.com/>clomiphene citrate challenge test</a> other drugs, supplements or ancillaries.
7. GRAVATAR - Tythink@barrymail.xyzTythink13. 9. 2022 2:00:00
<a href=https://tamoxifenolvadex.com/>taking a break from tamoxifen</a> 339, Article ID b2700, p.

Reklama ETARGET:

8. GRAVATAR - puffefnob@barrymail.xyzpuffefnob16. 9. 2022 16:35:00
The safety of raloxifene in the treatment of osteoporosis was assessed in a large 7705 patients multinational, placebo- controlled trial. <a href=http://buydoxycyclineon.com/>buy navidoxine uk</a> Patients with adult chronic sinusitis may benefit from control of gastroesophageal reflux disease GERD, which has increasingly been implicated in causing or exacerbating respiratory ailments such as asthma and chronic sinusitis.
9. GRAVATAR - Cresync@barrettmail.xyzCresync7. 10. 2022 2:36:00
In this review, we discuss different mechanisms of anticancer effect of celecoxib as well as preclinical clinical results signifying this beneficial effect <a href=http://buylasixon.com/>lasix for pneumonia</a>
10. GRAVATAR - erormoura@barrettmail.xyzerormoura12. 10. 2022 18:04:00
Two year, randomized, controlled trial of belimumab in lupus nephritis <a href=https://bestcialis20mg.com/>soft tab cialis</a>
11. GRAVATAR - plaubbida@benjaminmail.xyzplaubbida24. 10. 2022 22:55:00
com 20 E2 AD 90 20Viagra 20Online 20Netherlands 20 20Viagra 20Pfizer 20En 20Ligne viagra pfizer en ligne This is when most of the seats fill up, explains a former Wharton admissions committee member, so accepted candidates have a chance to participate in a welcome weekend and make a sound decision on a school <a href=http://stromectol.autos/>buy stromectol online usa</a>
12. GRAVATAR - Quexerolo@benjaminmail.xyzQuexerolo5. 11. 2022 16:29:00
Jemal A, Tiwari RC, Murray T, Ghafoor A, Samuels A, Ward E et al 2004 Cancer statistics, 2004 <a href=http://nolvadex.one/>clomid vs nolvadex</a>

Reklama ETARGET:

13. GRAVATAR - Zootthory@newonlinemail.xyzZootthory13. 11. 2022 11:13:00
The venlafaxine group experienced 18 incidences of adverse effects eg, nausea, dry mouth, dizziness, anxiety, whereas the acupuncture group experienced no negative adverse effects <a href=https://priligy.me/>buy priligy pakistan</a>
14. GRAVATAR - addedetem@mailuk.siteaddedetem13. 11. 2022 15:07:00
We assessed Cre mediated recombination activity of the Rpe65 CreERT2 mice by crossing them with the B6 <a href=http://clomid.mom/>how to take clomid</a>
15. GRAVATAR - Slaldycle@topmailnew.xyzSlaldycle15. 11. 2022 3:23:00
<a href=https://doxycycline.world/>can you drink alcohol with doxycycline</a> Friend or foe
16. GRAVATAR - duchthusy@barrettmail.xyzduchthusy23. 11. 2022 1:41:00
And it is helping men of all sizes and abilities <a href=http://lasix.autos/>lasix india</a> Effects of soy isoflavones on calcium metabolism and bone resorption in postmenopausal women
17. GRAVATAR - stirutt@newonlinemail.xyzstirutt23. 11. 2022 11:28:00
Our finding that the GFAP or S100 β promoters drive GCaMP6f or eGFP expression in 58 <a href=http://stromectol.ink/>stromectol no prescription</a>

Reklama ETARGET:

18. GRAVATAR - ELomonnem@benjaminmail.xyzELomonnem7. 12. 2022 21:14:00
<a href=http://vlasixs.cyou>lasix 40 mg</a> We added low dose proviron when we stopped dianabol and we needed only a very low dose of ai during the cycle
19. GRAVATAR - basergy@benjaminmail.xyzbasergy9. 12. 2022 19:15:00
Vinca alkaloids are metabolized hepatically <a href=http://clevitras.monster>levitra prix en bretagne</a>
20. GRAVATAR - Idiomia@barrettmail.xyzIdiomia15. 12. 2022 14:15:00
Cerebral infarction 7 <a href=https://clomid.one>buy clomid online from india</a>
21. GRAVATAR - opporia@newonlinemail.xyzopporia16. 12. 2022 22:25:00
<a href=https://clomids.icu>long-term use of clomid in males</a> Known Drug Interactions Don t take with alcohol, sedatives, sleeping pills
22. GRAVATAR - Ephetly@newtopmail.xyzEphetly24. 1. 2023 15:03:00
Concurrent use of tetracyclines, including ACTICLATE and ACTICLATE CAP may render oral contraceptives less effective <a href=https://priligy.skin>buy priligy pakistan</a>

Reklama ETARGET:

23. GRAVATAR - Soorymn@bernardmail.xyzSoorymn25. 1. 2023 0:20:00
Conization A procedure that removes a cone shaped wedge of tissue from the cervix <a href=http://acialis.top>tadalafil cialis from india</a> Martin Kiernan, Nurse Consultant, Prevention and Control of Infection, Southport and Ormskirk NHS Trust, Southport, UK
24. GRAVATAR - aspessIts@benjaminmail.xyzaspessIts26. 1. 2023 1:16:00
<a href=http://cialis.hair>coupons for cialis 20 mg</a> 2015 Apr; 43 3 400 10
25. GRAVATAR - teerhearm@barrymail.xyzteerhearm26. 1. 2023 7:11:00
co silvitra 120mg qrms johnansaz, USA 2022 04 17 15 53 22 <a href=https://brandcialis.best>buy cialis uk</a> Azim HA Jr, Michiels S, Bedard PL, Singhal SK, Criscitiello C, Ignatiadis M, et al
26. GRAVATAR - Augmedy@onemailtop.xyzAugmedy28. 1. 2023 11:39:00
The Treg cells that overexpress the transcription factor Foxp3 and inhibit effector T cells are markedly increased in solid tumors 69 <a href=https://aviagra.best>viagra buy</a>
27. GRAVATAR - crurnonge@topmailnew.xyzcrurnonge28. 1. 2023 21:02:00
<a href=https://stromectol.skin>ivermectin stromectol scabies</a> So I just took a first response test and it was negative I think I m out of the count this cycle at cd 40 if no period I m going to jumpstart it with provera

Reklama ETARGET:

28. GRAVATAR - pogiese@topnewmail.xyzpogiese29. 1. 2023 15:04:00
Many studies identified in our search did not fall into any of the main comparison groups listed above <a href=https://clomid.buzz>what is clomid</a>
29. GRAVATAR - Sogalgowl@onymail.xyzSogalgowl30. 1. 2023 22:45:00
How long does it take hCG to increase testosterone <a href=https://brandcialis.best>cialis with dapoxetine</a>
30. GRAVATAR - Augmedy@onemailtop.xyzAugmedy31. 1. 2023 11:07:00
It is very commonplace to observe body recompositions during such cycles <a href=https://nolvadex.best>side effects tamoxifen</a>
31. GRAVATAR - crurnonge@topmailnew.xyzcrurnonge2. 2. 2023 3:28:00
<a href=http://cialis.mom>cialis 20mg for sale</a> Triamterene and quinidine have similar fluorescence spectra; thus, triamterene will interfere with the fluorescent measurement of quinidine
32. GRAVATAR - trobrehek@baileymail.xyztrobrehek4. 2. 2023 21:07:00
American journal of gastroenterology, 2000, 95 4, 1051 1055 added to CENTRAL 31 October 2000 2000 Issue 4 <a href=https://lasix.mom>lasix buy</a> Steroids should only be used when prescribed by your doctor and under close supervision

Reklama ETARGET:

33. GRAVATAR - broorgowl@newonlinemail.xyzbroorgowl5. 2. 2023 0:54:00
The testers admitted fraud, many contraindications were just ignored, test results were limited in duration and after effects not tallied, though women sickened and died from them <a href=http://cialisshop.best>cialis vs viagra</a>
34. GRAVATAR - undissize@mailuk.siteundissize7. 2. 2023 3:48:00
<a href=https://brandcialis.best>cialis generic online</a> TABLE 1 Single Dose Relative Bioavailability Crinone 4 45 mg Intramuscular Progesterone Crinone 8 90 mg Intramuscular Progesterone C, max ng mL 13
35. GRAVATAR - Doloblirl@bernardmail.xyzDoloblirl10. 2. 2023 13:02:00
<a href=https://nolvadex.best>nolvadex</a> The majority of the remaining 20 of confirmed infections are viral in origin, for which the bactericidal aminoglycoside antibiotics are ineffective and discontinued in favour of anti viral medications
36. GRAVATAR - unsenia@barrettmail.xyzunsenia17. 2. 2023 10:22:00
Liu H, Zhang HW, Sun XF, Guo XH, He YN, Cui SD <a href=http://cialis.boats>cialis on line</a>
37. GRAVATAR - kanteekal@bernardmail.xyzkanteekal21. 2. 2023 11:04:00
<a href=https://buycialis.hair>can i buy cialis online</a> Mannino DM, Davis KJ

Reklama ETARGET:

38. GRAVATAR - Beriloolo@onymail.xyzBeriloolo2. 3. 2023 12:54:00
<a href=http://buycialis.homes>safe place to buy cialis online</a> There was no significant difference between the pregnant group and the non pregnant group in patients who received chemotherapy and trastuzumab with or without endocrine therapy
39. GRAVATAR - saicuro@newonlinemail.xyzsaicuro8. 3. 2023 13:40:00
Some women will have a thin uterine lining endometrium during Clomid treatment cycles <a href=https://zithromax.mom>order azithromycin online</a>
40. GRAVATAR - asymnHins@barrettmail.xyzasymnHins12. 3. 2023 23:36:00
<a href=https://zithromax.buzz>what does azithromycin treat</a> Tamoxifen therapy is suitable for almost any woman in whom endocrine therapy for metastatic breast cancer is being considered
41. GRAVATAR - IrocHus@cmaill.xyzUlcenly7. 5. 2023 21:57:00
<a href=http://bcialis.mom>cialis 5mg</a> The isolated island in the distance can t be seen, and Best Sexual Enhancers can a man fake erectile dysfunction I don t can a man fake erectile dysfunction know best herbs for male sexuality how far it is

Přidat vlastní komentář k článku



Z důvovů ochrany proti spamu prosím do následujícího políčka napište texy "NOSPAM":

Chcete-li ke komentáři přidat svou fotku nebo jinou ikonku, postupujte podle návodu.


TOPlist

[CNW:Counter]