8.ledna 2004

Úvahy Otci nebo matce ?

Poslouchám právě kotel se Standou Grossem, který právě reagoval na myšlenku, zdali po rozvodu má být dítě přiděleno otci nebo matce. Co si o tom myslíte vy?

Paní, která otázku položila, mě přišla (přiznám se, že jsem poslouchal na půl ucha), že se hrozně zlobila za to, že děti jsou odebírány matkám a přiříkávány otcům a že je to pro tu matku hrozné. Myslíte, že to pro ty děti je větší zlo, když je vychovává chlap než když je vychovává žena?

Taky se hrozně oba pohoršovali, že soudy přihlížejí na finanční stránku obou manželů, kterou jsou schopni dítě zajistit. Chápu, že nejde o to dítě uplácet penězi, ale snad na vývoj dítěte záleží i na finančních prostředcích rodičů. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale je například lepší dát dítě matce, která tráví dvanáct hodin denně v práci za minimální mzdu nebo otci, který je finančně dobře zajištěn a má čas se dítěti věnovat? (Opakuji, že jde pouze o příklad, stejně tak to může být i naopak.)

Přiznám se, že mě nenapadá nikdo z mých známých, kde by deti po rozvodu byli přiděleny otci.

Takže se ptám, existuje nějaký důvod, proč by žena měla být lepším rodičem než muž nebo naopak? Co by mělo být hlavními ukazateli při rozhodování?

PS: Mimochodem, ať si o Grossovi kdo chce co chce myslí, tak musím říct, že je to jeden z těch výjimečných kotlů, které mě docela baví.


Přečteno: 4189x | Komentářů: 11x | Kategorie: Úvahy

Komentáře čtenářů

1. GRAVATAR - lessaut11110. 1. 2004 21:00:00
Myslím že by dítě mělo mít především právo na to aby se před lidma rozhodující o jeho dalším osudu,mohlo vyjádřit samo a to bez přítomnosti obou rodičů.Teprve potom by se mělo nahlížet k času,který oba z rodičů tráví v zaměstnání a až pak finance.Ostatně pokud ten do jehož péče dítě svěřeno nebylo ho doopravdy rád.Tak by ho měl materiálně zabezpečit i když není v jeho péči.Pokud bývalému partnerovi nevěří na tolik aby mu dal rovnou peníze.
2. GRAVATAR - krtek12. 1. 2004 11:18:00
myslím, že rozvody (nebo rozchody) nemusí být vždy v klidu a záběry, kdy se celé rodiny tahají (a to doslovně) o dítě jsem už opravdu viděla. Já jsem tedy ani ve svých desti letech opravdu nevěděla, ke kterému rodiči bych šla raději, kdyby se rozváděli a to jsem nad tím opravdu přemýšlela (bez důvodně). A navíc, ne vždy je to dítě atk staré, aby vůbec mluvilo...

Reklama ETARGET:

3. GRAVATAR - Gil-galad21. 1. 2004 19:54:00
Rozvod je pro dítě jedna z nejhorších věcí, která ho může potkat. Lidi, kteří se rozvádějí, si žádné dítě nezaslouží. Proto by měla být ustanovena zvláštní oddávací komise posuzující schopnost novomanželů udržet svůj vztah, případně by před přivedením potomka na svět měli manžele učinit čestné prohlášení, že výchově dítěte obětují i svůj soukromý život. Poněvadž když ho zkazí sobě, není důvod kazit ho i potomkům. Nehledě na to, že pořídit si dítě je jeden z vrcholů vztahu dvou lidí a i když je rozvod vždy zejména selhání jednoho či obou jedinců, v případě existujícího potomstva se jedná o záležitost maximálně trestuhodnou!
4. GRAVATAR - sokolik@sokolik.czSokolík21. 1. 2004 20:55:00
[1] S tím zabezpečením to taky není tak jednoduché. To totiž zavání kupováním si dětské lásky a to je dost velký problém u rozvodů.

[3] Kdyby to bylo tak jednoduché. :)
5. GRAVATAR - krtek21. 1. 2004 21:25:00
a nemyslím si, že nějaká komise dokáže odhadnout, jestli dva zamilovaní spolu vydrží 10 let. Nebo jaký bude jejich vztah po 15 letech. Kdyby to někdo uměl, už by na tom těžce rejžoval prachy.... :-)
6. GRAVATAR - Nikdo13. 2. 2004 8:26:00
ahoj tak jen aby bylo o cem mluvit myslim si totiz ze dite ma byt tam kde je mu dobre ma zazemi ma to co potrebuje a rozhodne bych neresila jestli s otcem nebo s matkou nebot toto my pripada hodne ubohy ja sama mam syna,ale malej zije s otcem protoze u me to zazemi neni a hlavne vim ze bych mu nedokazala dat vse co potrebuje, budu toho litovat do konce zivota,ale nadruhou stranu vim ze sem udelala dobre ne pro sebe ale pro sveho syna...takze lidi neblbnete protoze tyhle rozpory nepoznamenaji vas ale vase deti a proto ja si myslim,že dite ma byt s tim rodičem co mu toto vsechno dokaze dat a vychovat tak jak se patri....
7. GRAVATAR - sokolik@sokolik.czSokolík13. 2. 2004 10:12:00
TO: [6] - Je-li to tak jak říkáš, tak klobou dolů. To dokáže málo kdo. Jinak samozřejmě souhlasím.

Reklama ETARGET:

8. GRAVATAR - mipit@seznam.czMichael12. 1. 2005 21:34:00
Hodnýmu otci.Vždit ta kráva z něho udělá člověka s nízkym sebevědomim kterímu se budou všichni posmívat.Nikdy v ži votě ne bude dělat to co by chtěl a měl.Nezažije normální den ani chvíly.A s holkama nebude moct nikdy navázat žádnej kontakt v mozku mu rupne a už od malička bude ve strašnejch depresích který se akorát věkem budou zesilovat.Stane se zněho nedovivinutý tělo který bude napojený na ten mozek kterej mu nikdy nedá správnou informaci takový dítě se nedokáže ani modlit za to aby si ho pán bůh vzal do nebe.Teda nevim no.Zažil sem pár dobrých matek co si uvědomovaly že jejich syn je muž a člověk.Tohle sem čet prostě v novinách no.A když sem si to vědecky probral skrze psychologický knihy od strejdy vysokoškoláka.A jenom ta představa by mě zlikvidovala do konce života
9. GRAVATAR - asteway@baileymail.xyzasteway26. 2. 2023 12:29:00
In multivariable analysis, patients with primary invasive breast cancer carrying IGF1R_rs2016347 G allele had a significantly increased risk of early tumor progression hazard ratio HR 2 <a href=https://buycialis.boats>cialis 40 mg</a> I had lumpectomy and reduction and reconstruction
10. GRAVATAR - Pefeldels@bernardmail.xyzPefeldels25. 4. 2023 7:38:00
The benefit of tamoxifen for ER negative tumors is uncertain <a href=http://acialis.buzz>cialis price</a> 9 percent in the placebo group P 0
11. GRAVATAR - emodoMine@lmaill.xyzemodoMine31. 10. 2023 7:06:00
In this study, we sought to engineer an autoregulatory, closed loop gene circuit to negatively regulate Runx2 activity in chondrogenic cells <a href=https://viagr.mom>does viagra make you horny</a> The NH2 terminal domain, the most variable domain, is involved in the transcriptional activation 39

Přidat vlastní komentář k článku



Z důvovů ochrany proti spamu prosím do následujícího políčka napište texy "NOSPAM":

Chcete-li ke komentáři přidat svou fotku nebo jinou ikonku, postupujte podle návodu.


TOPlist

[CNW:Counter]