30.července 2004

Aktuality CzechTek 2004

Tak nám vypukl 11. ročník tradiční technopárty CzechTek. Docela se tím bavím.

Jak informovalo zpravodajství nejen české televize, přijelo na CzechTek k Chodové Plané na Tachovsku asi 12 tisíc lidí. Policie očekává celkem kolem 30 tisíc lidí.

Scénář je stejný jako každý rok. Organizátoři si řádně pronajali louku od soukromého zemědělce Libora Ludvíka, který nic netušil o účelu, pro který ji chtějí využít. Vzhledem k tomu, že ji používá jako pastvinu, asi si letos už moc nepopase.

Akce je samozřejmě ilegální a protizákonná, ale asi jako každý rok se zřejmě organizátorům nepodaří doručit příkaz k ukončení a tak jako každý rok proběhne do konce.

Aby to bylo zajímavější, tak hned v pátek dopoledne někdo způsobil planý poplach tím, že nahlásil na policii umístění bomby v areálu CzechTeku.

Celá akce je navštívena velkým množstvím cizinců, protože ve všech západních zemích jsou tyto akce stejně jako u nás nelegální, ale jinde je hlavně policie schopná je do několika hodin rozehnat. Chápu to tak, že jsme zase v něčem výjimeční a to je v neschopnosti policie zabránit protizákonnému jednání.


Přečteno: 7846x | Komentářů: 29x | Kategorie: Aktuality

Komentáře čtenářů

1. GRAVATAR - Lukyn.cz30. 7. 2004 23:16:00
Sorry za OT... Nevim jestli to víš, ale nefachá Ti dobře RSS. Vypadávaj znaky s diakritikou.
2. GRAVATAR - sokolik@sokolik.czSokolík30. 7. 2004 23:33:00
Nevím :( Díky za info. Mrknu na to. Já používám RSS Point 1 Lite RC a tam je to všechno OK. Asi budu mít někde něco špatně.

Reklama ETARGET:

3. GRAVATAR - Jirka31. 7. 2004 0:58:00
RSS feed jako takový je celkem OK. Podrobnosti napíšu ke článku o Novinkách na webu a RSS kanálech. Taky jsme docela mimo mísu.
4. GRAVATAR - 213.220.221.551. 8. 2004 14:32:00
neprud gumo
5. GRAVATAR - Big.Brother@bbr.czBigBrother1. 8. 2004 14:40:00
Fotoreport z Czechteku: http://bbr.cz/gal/hlavni.php?co=autor&aid=67
6. GRAVATAR - sokolik@sokolik.czSokolík1. 8. 2004 15:59:00
Pěkný fotky ...
7. GRAVATAR - acadweb@seznam.czantianti1. 8. 2004 16:59:00
Ty ses asi trochu mimo, mluvis tu o necem co znas ze zpravodajstvi ct ci z novin, ale realita je bohuzel trochu jina. predstavujes si to jako peklo na zemi, ale tak to neni na czechteku bylo minulej rok 40.000 lidi, letos o hodne min ale stejne to cislo bude velike, jak si to predstavujes? kolik policajtu, techniky a penez by se muselo vynalozit na to aby to bylo rozehnano? a proc vlaste? zakon porusen nebyl, byl by v pripade ze by se policiste pokusili czechtek rozehnat bez vedomi poradatele, ktery mel misto radne pronajmuto. to ze se ti to nelibi je tvuj osobni problem, ses mozna nejakej skaut nebo sokol ale realita je dnes jina hodne mladejch lidi se chce bavit a je jedno jestli to sou skins, punx, technari ci lidi kteri nepotrebuji skatulku. nikde v cr nenajdes vic ladici spolecnost v dobrem slova smyslu jako tam. nelater nad dnesnim svetem ptaku, nenadavej ci neodsuzuj neco o cem nevis naprosto nic, spis otevri oci a pis o necem o cem vis alespon minimum...

Reklama ETARGET:

8. GRAVATAR - sokolik@sokolik.czSokolík1. 8. 2004 17:21:00
[7] :) - Kdybych psal je o tom, čemu stoprocentně rozumím, nedočkal bych se konstruktivních odpovědí, jako je ta tvoje.

Každopádně já osobně proti CzechTeku nic nemám. Nemám důvod mít. Zastávám názor žít a nechat žít, takže pokud mi to neducá za hlavou týden v kuse, tak se klidně bavte a kdyby to bylo blíž, šel bych se tam ze zvědavosti i podívat.

Jinak to, nač narážím v příspěvku je, jak jsem se dočetl v našich médiích (v případě potřeby i dohledám kde, ale tipl bych to na iDnes nebo Novinky), je tato akce v celé evropě spíše výjmečná, protože v ostatních západních zemích by přes pořádkové služby neprošla.

Pak mě tedy spíš zajímá - je to pravda - jen u nás je policie tak benevolentní (rozmněj neschopná) a nebo zase jen novináři kecají a je to běžné i jinde ve světě? Jsou tedy jinde takové akce?

Považuješ li za legálnost to, že se schováš tak, aby ti nemohli doručit informaci o tom, že je to nelegální, tak tomu nerozumím. Přijde mi to stejné, jako když budu někoho varždit a schovávat se a tvrdit, že mě neřekli, že nesmím, protože mě nenašli. (Samozřejmně trochu s nadsázkou, že...)

Takže kde je teda zakopaný ten pes?
9. GRAVATAR - karel1. 8. 2004 23:27:00
Já jsem skaut. A zároveň muzikant. Krajinu u Boněnova velmi dobře znám. Já myslím, že když někdo odveze do této panenské přírody techno, má srandu ze zničené trávy a z vyděšené přírody tak že je to kretén. Před dvaceti lety naši generaci mlátili policajti za to, že jsme spali v lese, perzekuovali nás a byli na nás sprostý, nepřeju Vám to, těžko si dovedete představit co to bylo, nebylo to dobrý.Chápu, že vás to baví, užij te si, ale neničte přírodu. Je to možná banální ale je to tak.
10. GRAVATAR - mmm2. 8. 2004 10:06:00
ten kdo psal bude notorický turbodiscometalista - buď tolerantní! Všichni nemusí poslouchat komerční sračky jako ty, nenuť to ostatním.......
11. GRAVATAR - sokoli@sokolik.czSokolík2. 8. 2004 10:58:00
[10]: Nevím, na koho to bylo myšleno, ale pokud na mě (autor článku), tak jsi mě asi nepochopil (viz. můj komentář [8]). Pořád čekám nějakou konstruktivní myšlenku o zastánců CzechTeku.

Mě nevydí ani hudba a ani lidi. Mě vadí to, že pokud je to protizákonné a tak se to buď:

a) dělat nemá a někdo by s tím měl něco udělat
b) dělat má a pak by to někdo měl udělat tak aby to bylo legální

Přiznávám otevřeně, že tento směr je pro mě neprobádanou oblastí a proto čekám na nějaké konstruktivní názory, co je vlastně špatně a co v pořádku.
12. GRAVATAR - m.rek@atlas.czmirecek2. 8. 2004 11:42:00
"Policisté se brání tvrzením, že případný zásah proti tisícovkám lidí by nebyl vzhledem k malé společenské nebezpečnosti technoparty adekvátní"

proc musi byt vsechno "posichrovane" shora?

Reklama ETARGET:

13. GRAVATAR - sokoli@sokolik.czSokolík2. 8. 2004 12:54:00
Co je malá společenská nebezpečnost? To, že když se na něco vykašlou, pak si i my ostatní můžeme říct, že na nás se mají taky vykašlat a budem si dělat co chceme?
14. GRAVATAR - kruton2. 8. 2004 13:46:00
sokolik: myslis ze bysme se nechali jen tak vyhnat? museli by pouzit nasili a my bysme se proti tomu stejne ucine branili. coz by byl masakr.
15. GRAVATAR - Johny Jay2. 8. 2004 13:49:00
Tak tenhle clanek je na facku, asi by si byl nejradsi kdyby tam vrazilo hejno fizlu s vodnima delama zejo. Hura zpet ke komunistickejm metodam...
16. GRAVATAR - sokoli@sokolik.czSokolík2. 8. 2004 14:22:00
[14]: Nevím. Nechápu to. (Proto o tom píšu a doufám, že mě to někdo rozumně vysvětlí). Naši novináři tvrdí: V zahraničí podobné akce nejsou, protože by je policisté hned rozehnali. A proto pořád dokola kladu tu nezodpovězenou otázku: Je to pravda nebo ne. A pokud ano, tak proč to jinde jde a u nás ne?

[15]: Ty jsi úplně mimo mísu. Naši novináři tvrdí, že všude na západě by to policajti rozehnali. Máš pocit, že všude na západě je komunismus? :)

Opakuji znovu: OSOBNĚ NEMÁM NIC PROTI CZECHTEKU, jen chci vědět, jak to chodí jinde a tak jsem začal diskusi opozičním názorem novinářů. Bohužel se zatím nikdo ze zastánců akce CzechTek 2004 nedopracoval k tomu, aby zde odpověděl jakýmkoliv racionálním názorem. Takže čekám....
17. GRAVATAR - m.rek@atlas.czmirecek2. 8. 2004 15:27:00
sokoliku,

mala spolecenska nebezpecnost znamena, ze vzhledem k tomu, ze se vlastne nic nedeje (nejsou porusovana prava obzvlaste casto nebo nebezpecnym zpusobem), spolecnost to tim padem vicemene neposkozuje a proto nema cenu vynakladat usili a prostredky k ukonceni akce (ktere by byli znacne)

v zahranici podobne akce byli. ted jiz vicemene nejsou ( v tomhle rozsahu) protoze policie ma pravo, at je jiz organizator znam nebo ne, aparaturu vypnout, zabavit a odvezt, coz je konec. je to skoda. ale je to jejich volba. co se da delat. zapadni spolecnost je, bohuzel, jiz regulovana mnohem vice nez ta nase, ale zda se, ze se k tomu i CR rychle propracuje svou priposranosti a snahou byt jim co nejbliz. no a pak se bude jezdit na bulgariatek :)

letosni akce se opravdu povedla, misto bylo daleko od civilizace, vsechno se drzelo na 3 loukach, lepe receno jedne a na dalsich dvo se parkovalo a stanovalo. nikoho to neobtezovalo, priroda se vrati do normalu raz dva. jedte se dnes podivat k ledkovu nebo na andelku a uvidite... nepoznate, kde to tam bylo, pokud vam mistni nedaj typ...

jedte se tam podivat, asi to pro Vas nebude nejlepsi podivana, ale treba pochopite, proc to nektere tak bavi a proc se vlastne nic nedeje. a mozna odjedete s nazorem, ze se ani nic zakazovat nemusi...

Reklama ETARGET:

18. GRAVATAR - ramoN2. 8. 2004 15:39:00
jen takova mala poznamecka: na barech jsou k dispozici pytle na odpadky a lidi to dost vyuzivaj. krome toho jsem videl nekolik typku ktery prubezne chodili a uklizeli. nevim jak to dopadne (uvidime za tyden) ale rek bych ze snaha nechybi =)
19. GRAVATAR - sokolik@sokolik.czSokolík2. 8. 2004 18:11:00
[17] a [18]: Díky za pěkný názor k tématu. Mrzí mě, že je to tak daleko, jinak bych se ze zvědavosti určitě přijel i podívat. (Ale na druhou stranu, jestli to někdo udělá příští rok u mě za barákem, tak ať si mě nepřeje.:))

Každopádně doufám, že aspoň fotek a komentářů na internetu bude dost...

Jinak co se té přírody týče, tak ta se opravdu dokáže vzpamatovat z kde čeho. Podle mě daleko horší, než pošlapaná tráva je třeba jen pár litrů benzínu nebo oleje vylitého v trávě. Na takovém místě pak tráva a nic neroste ještě několik let. Na pošlapání opravdu stačí pár deštíků a trochu slunce.

A co se lidí týče, tak i ze starosty, který popisoval stav přímo z místa dění, jsem měl pocit, že to považuje spíš za humornou situaci než za problém. (Ale to byl možná jen můj pocit.)

20. GRAVATAR - sokolik@sokolik.czSokolík2. 8. 2004 18:14:00
Mimochodem - nikdo z vás se tu zatím nezmínil o té nejchoulostivější stránce celé akce a to jsou DROGY. Jak to tedy je doopravdy. Jsou drogy spíš pravidlem nebo spíš vyjímkou? Hrozí nějaké potencionální nebezpečí od lidí pod vlivem drogy ? (to je dost hrozné slovní spojení:() To je totiž to, čeho se podle mě všichni bojí nejvíc a přitom o tom až zas tak moc nikdo nemluví.
21. GRAVATAR - axian@seznam.czpepe2. 8. 2004 23:41:00
No kdo hledá ten najde, jak se říká, ale nepřipadá mi nikdo z nich nebezpečný. Člověk se širokýma zornicema v leže na trávě chechtající se s kámošema co jsou na tom "možná" stejně, nebo poskakující před bednama s rohlíkem ti asi těžko něco udělá( mluvim o Extázi). Možná jen trip - LSD je poněkud nebezpečný, ale to záleží na zkušenostech a na náladě a lidech se kterýma trávíš večer. A člověk pod vlivem spíše než by na někoho útočil myslí sebedestruktivně.
A tráva? Bez komentáře ;-)
22. GRAVATAR - mishalek@seznam.czMichal3. 8. 2004 1:04:00
Právě jsem se vrátil z Czechtekku.Chcete tedy o drogách.Fajn.Za celý Czechtekk mi nikdo nic nevnutil ani nenabízel k prodeji.Jen samí ožralí angláni.Našlo se i pár,kteří byli "pod parou",ale myslíte si,že třeba na Creamfields nebudou???Na CZTK se jezdí lidi bavit,a to na celý den.Mohou se utábořit,přes den zajít do lesů a odpočinout a večer zatancovat.Neomezuje je nikdo žádnými pásky na rukou nebo dokonce ploty,jako tomu je na jiných festivalech komerčně zaměřených,viz. Creamfields.Ať si policie spraví reputaci tím,že tu razii udělá tam,nebo k vašemu překvapení na jiném ROCKOVÉM festivalu.Pokud bude policie ochotna výsledky těchto razií zveřejnit v pravdivých číslech,uvidíte,že není rozdíl mezi technem,rockem,punkem ...Drogy jsou dnes všude a je jen na člověku samém jak si se svým životem naloží.

Nejsem zastáncem ani odpůrcem drog.
Také mě štve,že vše co se dělá pro lidi a zdarma,je vždy napadnuto nějakými nesmysly atd.

Nedávno se konalo MS v hokeji.Lidé si stěžovali,že ze stanu před Sazka arénou ve kterém je obří projekce,jde neskutečný kravál.
MS v hokeji se u nás konalo po několika letech,a lidé si stěžují,že neslyší na Kassandru a jiné superkomerční ptákoviny v TV atd.
Češi nejsou vůbec,ale vůbec tolerantní národ.
Nyní mě mrzí,že jsem šel k Eurovolbám.My totiž do Evropy vůbec nepatříme.
CHceme se jen zaprodat.

Reklama ETARGET:

23. GRAVATAR - propepu@seznam.czRoman3. 8. 2004 2:49:00
Jsem "zastánce CzechTeku", který tam ještě nikdy nebyl :-)

Na Západě mají speciální zákon proti podobným free parties ve Francii a v Británii. Jak je to v ostatních zemích, nevím. V Rakousku se v kultuře všeobecně děje prdlajs, žádné kulturní vyžití, tamější muzikanti - i rockeři, alternativa apod., jezdí za životem do Česka. Tam tedy nějaký "free problém" možná ani nikdy neměli.

A mimochodem necitujete novináře, ale tuším jednoho účastníka, ne-li zrovna Francouze, který si v novinách pochvaloval, jak je to u nás skvělé, protože u něj doma by takovou párty hned rozehnali. Dosud jsem od žádného novináře nečetl nic konkrétního o tom, jak je to vlastně v západní Evropě. By stálo za to se přeptat anglicky těch, co byli na CzechTeku. Dosud jsem vždycky četl, že CzechTek je "největší free party v ČR", ne v Evropě, ale v ČR.
24. GRAVATAR - Czechte.k3. 8. 2004 9:53:00
tento rok byl super,, :) jak před lééty :)) příště jedu zas
25. GRAVATAR - mshczk@volny.czMiShAczech3. 8. 2004 10:03:00
Letosni CZTK se az do zbrkle policejni akce vyvedl. Spousta lidi se opravdu starala o poradek a poloha byla dostatecne vzdalena od civilizace na to aby narusovala klid lidi. Objevilo se zde i mnoho zvedavych navstevniku s celymi rodinami. Lide co nechteli verit mediim a radeji chteli videt na vlastni oci to TEKNO PEKLO. V noci mne svezly dve pani okolo 45ti let s 13ti letym synem. Moc si tuto akci pochvalovaly. Choulostive tema drogy nema snad ani cenu probirat. Samozrejme drogy byly. Co si budeme nalhavat - jsou vsude. Pokud se projdu po jakemkoli meste ci vesnici a drogy budu chtit - dostanu je. Je velka skoda, ze tuto akci ukoncili. Majitel pozemku uz akorat nevedel kde jeste vyzdimat penize a hlavne jak se distancovat od toho za co dostal zaplaceno. Doufam, ze lide v CR budou do budoucna vice tolerantni a hlavne - BUDOU CHTIT POZNAT PRAVDU SAMI A NEBUDOU JEN SLEPE DUVEROVAT NAFOUKLYM MEDIALNIM MASAZIM. Nechte CZECHTEK prezit ........ nikomu to neublizi. V nasi zemi se deji vetsi ekologicka zverstva a nikomu to nevadi. Jeden tyden festivalu prirodu neznici na dlouhou dobu. Techto par dni letosniho CZTK dalo spouste lidi energii do dalsiho roku prace. Vic stastnych a spokojenych lidi bez predsudku jste pohromade asi malokdo videl. Pro mne to bylo nadhernych par dni pri kterych jsem si procvicil cizi jazyky a odreagoval se od unavne kancelarske prace. Pokud vam tato hudba neco rika - zkuste se zajet podivat na pristi CZTK05 ( nebo jeste CZTK04 II. ;-) )..............
26. GRAVATAR - m.rek@atlas.czmirecek3. 8. 2004 10:59:00
drogy se na Czechteku uzivaji, jak by ne. stejne jako na vsech ostatnich akcich. konzumenti si je ale vetsinou privazeji sebou, spolu s planem jak je nejlepe uzit :) zakoupit se urcite daji take, ale lepsi je si koupit luxusni bramboracek! :) je zajimave, ze i kdyz je znacna cast ucastniku necim jeta (mimo alkoholu, kterych bylo opravdu pomalu) vsichni se chovaji namiru uctive a slusne, po kolizi na nerovnem terenu se oba kolidujici ucastnici navzajem omluvi, ve frontach se nepredbiha, nemluvi se ani moc sproste (na jine), no proste ve srovnani s vesnickou tancovackou pohoda, nikdo nedela haura a nevyhledava pestni ci jine souboje...

v souvislosti s policejnim zasahem narizenym nasim vrchnim pane zeleznicarem - stanik proste mysli jako vnitrak. skoda, ocekaval sem, ze to zvladne s vetsi gracii a bude se treba zabyvat zasadnejsimi problemy. nebo se tam zajede podivat, osobne, a pote co zhledne ten bordel da pokyn akci zastavit, to by bylo neco. ale ne, on jenom blbecek velkopansky zaveli "tezkoodencum", kteri to stejne zmazou... ach jo, to bude premier...
27. GRAVATAR - zedd@phase.czzedd5. 8. 2004 10:51:00
Skutečně přísný zákon je pouze ve Francii a UK. V UK se nyní dějí především menší party v pronajatých továrních halách. Bohužel tím mizí příležitost pro setkání mezinárodní komunity. Ve Francii zavedli podobný zákon tuším v roce 2001-2, nicméně techno scéna je tam tak obrovská, že žádná efektivní policejní akce není možná. Dalším specifikem je, že soundsystémy si na technival půjčují jak auta tak aparatury od komerčních půjčoven. Sound je pak pojištěný a pokud se to udělá šikovně, nelze ani efektivně vypátrat kdo konkrétně si ho půjčil - ještě jinak zabavením soundu nikdo netratí. Po těchto zkušenostech se francouzská státní správa rozhodla tolerovat za určitých podmínek tři technivaly ročně - doufejme, že u nás to půjde podobnou cestou.

Reklama ETARGET:

28. GRAVATAR - advarve@benjaminmail.xyzadvarve29. 4. 2023 13:13:00
Various microsphere formulations were prepared using solvent evaporation method as described by Gattani 8 <a href=https://cialiss.boats>cialis 5mg</a>
29. GRAVATAR - Mundtouff@fmaill.xyzFJFPLoR14. 7. 2023 1:17:00
4 β arrestins, through their interaction with clathrin and adaptor protein 2 AP 2, target phosphorylated OTRs for endocytosis via clathrin coated pits by scaffolding proteins of the internalisation machinery <a href=https://vardenafil.one>occasion levitra 10</a>

Přidat vlastní komentář k článku



Z důvovů ochrany proti spamu prosím do následujícího políčka napište texy "NOSPAM":

Chcete-li ke komentáři přidat svou fotku nebo jinou ikonku, postupujte podle návodu.


TOPlist

[CNW:Counter]