20.února 2005

PC a internet Migrace profilů a nastavení

Dostal jsem v práci nového notebooka. Ja to fakt mazlíček. Už ho mám od čtvrtka a nemůžu si ho vynachválit. Ve čtvrtek jsem s ním jel ještě o půl osmé do práce, abych ho mohl hned začít instalovat, a když jsem ve čtyři ráno odjížděl domů, tak byl můj notebook plně připraven a funkční.

Každopádně při každé přeinstalaci člověk přijde o nějaká nastavení. Snažím se, aby toho bylo vždycky co nejmíň, tak se tady podělím o způsob přenosu některých věcí. Předem podotýkám, že se záměrně nebudu zabývat Windowsovským migračním wizardem, který je fajn, pokud člověk migruje něco jednoduchého třeba zákazníkovi. Svůj notebook si chci vyladit pěkně ručně.

Aplikace Domain Policy

Nejčastější chybou, kterou dělám při přeinstalaci je, že zapomenu aplikovat domain policy, která mě přesune složku Application Data na disk D a potom se mi aplikace instalují do této složky na C a po přesunutí neví, kde mají svoje data hledat.

Mozzila Firefox

Nevím, jestli existuje nějaký migrační tool, ale mě většinou stačí vyexportovat oblíbené položky do HTML souboru a v novém Firefoxu je opět naimportovat. Pak je dobré si udělat seznam extensions, na které je člověk zvyklý a ty doinstalovat. Při té příležitosti není špatné se poohlédnout po novějších verzích.

Nokia PC Suite

Velkým oříškem byl donedávna Nokia PC Suite, ve kterém mám uložený archiv svých SMS zpráv. O tento archiv jsem vždycky při přeinstalaci přišel. Teď jsem si dal tu práci a vyhledal, že kompletní databáze Nokia PC Suite jsou uloženy ve složce c:Program FilesCommon FilesNokiaNPDB40 a to ve formátu MS Access. Stačí volně soubory překopírovat a historie zůstává zachována.

Miranda

Miranda má inteligentní import profilu, takže stačí po spuštění říct, že má importovat profil a vybrat soubor profile.dat, který leží v %USERPROFILE%Application DataMiranda. Zvládne potom nejen naimportovat seznam kontaktů, historii zpráv, ale snad i většinu nastavení.

Autocad

Autocad mě štve. Není tam moc potřeba nic zálohovat. Nějaké bloky a templaty mám hozené bokem v dokumentech, takže tam problém není. Možná nějaké nastavení by se mohlo hodit zachovat, ale to zas není takový problém nastavit znovu. Problém je v tom, že legální Autocad se musí do měsíce aktivovat a to tak, že jim nefunguje automatická aktivace přes internet, takže je třeba se prokousat formulářem, správně ho vyplnit a pak poslat na Autocad mailem. Problém je, když omylem vyplníte údaje trochu jinak, tak vám pošlou zpátky, že produkt je již aktivován na někoho jiného a je po srandě.

Aktualizace 21.2.2005:

Nastavení autocadu je uloženo v registry:
[HKEY_CURRENT_USERSoftwareAutodeskAutoCAD LTR10ACLT-301:409Profiles<>]

SQL Server

Vzhledem k tomu, že pro vývoj používám na svém PC SQL server, tak je dobré provést i zálohu databází. Dost často jsem na to zapomínal a pak vznikali potíže. Teď jsem to vyřešil tak, že jsem si SQL server nainstaloval na Virtual PC a ten podle potřeby mohu spustit a zase vypnout a pak v případě přeinstalace jen vykopírovat. Uvidíme, jak se to osvědčí.

Outlook

Protože pro poštu nepoužívám IMAP, ale POP3, tak mě stačí vykopírovat příslušná PST soubor a archivy a později znovu připojit. Pokud neznáte heslo ke svému mailu, je dobré si ho nechat nejdřív zaslat a vytisknout, protože ve chvíli, kdy vám provider povoluje pouze zaslání hesla na mail, na který se bez něj nedostanete, dostáváte se do dost bezvýchodné situace.

Pokud používáte podpisy, je dobré si je taky vykopírovat. Dalším zajímavým oříškem jsou pravidla. Defaultně se v pravidlech zaškrtává položka Platí pouze pro tento počítač a potom jsou pravidla sice zachována, ale neaplikují se a je nutno tuto volbu odstranit. Další možnou variantou je všechny pravidla smazat a začít je tvořit znova podle toho, jaké maily chodí. Sice si v tom člověk udělá pořádek, ale je to docela pakárna.

Poslední věcí, co dělám, je zrušení automatického označení zprávy jako přečtené a hlavně vypnutí automatických oprav a pokud možno vypnout defaultní editor zpráv Word a zvolit nejlépe formát prostý text.

RSS Point

V RSS pointu je potřeba vyexportovat seznam RSS kanálů do OPML a posléze opět udělat import.

Total Commander

Kromě wincmd.ini je ve složce Windows ještě soubor wcx_ftp.ini, kde jsou uloženy všena FTP.

Další nastavení

Další věci, které mě pak napadají:

  • Zrušit ve Wordu automatické opravy
  • Vykopírovat si soubor HOSTS
  • Připojit si síťové tiskárny
  • Zálohovat uživatelský slovník MS Office

A jaké máte zkušenosti s přeinstalací vy ostatní?


Hledáte-li správce sítě nebo prostě nekoho kdo umí spravovat servery, hledejte na www.petr-hladis.cz

Přečteno: 5383x | Komentářů: 7x | Kategorie: PC a internet

Komentáře čtenářů

1. GRAVATAR - r.henes@centrum.czRobin20. 2. 2005 21:33:00
hurááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá
2. GRAVATAR - Zuzka21. 2. 2005 11:57:00
Zase něco co je dlouhé a nerozumím tomu.

Reklama ETARGET:

3. GRAVATAR - jsp@cz.hempel.comChemik22. 2. 2005 13:46:00
Zuzka: Když něčemu nerozumím, je to pro mě zajímavé. Ve škole je zajímavé všechno :-)
4. GRAVATAR - Zuzka22. 2. 2005 21:02:00
A co když tomu ani rozumět nechci nebo na tyto věci prostě nemám hlavu? tak mám jako ve škole za 5. Obávám se že toto téma je pro pány a budtě rádi že tomu ženský nerozumí, alespoň v něčem máte klid.
5. GRAVATAR - milos-gajzler@post.czKrteček8. 3. 2005 20:41:00
Znám i některé které se v tomto taky učí a zajímá je to. Vkaždém případě. Díky tomuto webu vím kam chodit pro nápovědu (když vynechám ICQ).
6. GRAVATAR - agerolf@fmaill.xyzforcest3. 5. 2023 20:51:00
The human breast cancer cell line T47D ATCC, Int <a href=https://alevitra.mom>levitra con otros medicamentos</a> Androgenic side effects are not as great of a concern as they are from a hormone such as Testosterone or Trenbolone, but they can still be prominent
7. GRAVATAR - Mundtouff@fmaill.xyzIbPHciYl17. 7. 2023 5:00:00
Therefore, these findings raise the question of whether the insignificant effect of additional antimicrobial therapy could be due to poor adherence, and further studies with better adherence are warranted to solve this issue <a href=http://cialiss.buzz>cialis from india</a>

Reklama ETARGET:


Přidat vlastní komentář k článku



Z důvovů ochrany proti spamu prosím do následujícího políčka napište texy "NOSPAM":

Chcete-li ke komentáři přidat svou fotku nebo jinou ikonku, postupujte podle návodu.


TOPlist

[CNW:Counter]