8.listopadu 2005

PC a internet Přejmenovávání standardních složek Windows a symlinky

Radek Hulán na svém blogu zmiňuje mapování mapování disků na určité složky v NTFS a vytváření tzv. symlinků - tedy mapování složek na jiné složky. Původně jsem mu jeho články chtěl komentovat, ale nakonec jsem si říkal, že toto téma trošku rozvedu po svém.

První věcí, o které se tedy zmíním, je, mapování disků místo na písmenka (D:, E:, apod.) na složky (např.: c:CD-ROM, apod.). Činí se tak tady:

Správa počítače -> Správa disků -> Změnit písmeno jednotky a cestu svazku

Ve zmíněném článku je to popisováno jako výborná věc pro to, aby člověk mohl mít všechny věci na jednom písmenku. Osobně k tomu mám jednu výhradu a tou je oddělení systémových částí od datových. Když totiž uživateli řeknu, že všechno má ukládat jen na D: a na C: se nemá vůbec dívat, tak to tak (většinou) dělá. Pokud ovšem vidí aktivně na očích složky jako Windows nebo Program Files, tak se v nich rád šťourá.

Takže můj názor je mít minimálně 2 písmenka (C: na systém a D: na uživatelské věci). Potom například na D: namapovat do složek CD-ROMky, různé čtečky (dnes čtečka karet zabírá standardně kolem 4 písmenek - kadé na jiný typ karty, což je opravdu pakárna.)

Další věcí je přejmenování defaultních názvů složek (například: My Documents, Program Files, apod.) K této věci se stavím velmi skepticky. Co jsem prakticky vyzkoušel, tak je přesunutí Dokumentů, Oblíbených položek IE a Aplikačních dat na D: a můžu říct, že to skoro funguje. Skoro znamená, že některé programy si na tvrdo myslí, že třeba Aplikační data musí ležet na C: a pokud je člověk má jinde, tak na to kašle a vytvoří si svoje. Naštěstí to potom v těch nových alespoň hledá, takže mu nic nechybí, ale potom je třeba složka na disku dvakrát a každá jiná. Vůbec si nedokážu představit, co to udělá s Tempem nebo s Program Files. Každopádně bych se toho bál jako čert kříže.

Také raději připomenu, že přesunování systémových složek je vhodné provádě ihned po čisté instalaci Windows (nebo v průběhu), protože jakmile si někdo něco do Apllikačních Dat uloží, tak to tam taky hledá a když mu to přejmenujete, tak to nenajde. Učinit tak můžete v průběhu instalace pomocí programu nLite nebo po instalaci pomocí MS TweakUI.

Poslední věcí, kterou zmíním, je vytváření tzv. symlinků. Vytváření symlinků znamená přemapovávání složek. (Ve své logice trošku připomíná vytváření tzv. zástupců), ale vytvořený zástupce se netváří jako zástupce, ale jako korektní složka. K vytváření Symlinků je možno použít například utilitu Junction od Sysinternals. Potom ji můžete použít například takto:

junction d:obrázky c:document and settingssokolikMy DocumentsMy Pictures

Podobně je možno využít například utilitu SUBST, která je součástí windows již od DOSU, která funguje obdobně, ale umí namapovat pouze složku na písmenko. (Tedy opak od druhého odstavce, kde se mapuje písmenko na složku.)

Tedy závěrem:

  • Správa disků - slouží na namapování disku na složku
  • Subst - slouží k namapování složky na disk
  • Junction - složí k namapování složky na jinou složku

Hledáte-li správce sítě nebo prostě nekoho kdo umí spravovat servery, hledejte na www.petr-hladis.cz

Přečteno: 5252x | Komentářů: 3x | Kategorie: PC a internet

Komentáře čtenářů

1. GRAVATAR - eraser10. 12. 2005 0:47:00
Menší nLite tutoriál.

http://eraser.wz.cz/pages/articles/nlite-tutorial.html
2. GRAVATAR - Leoš5. 7. 2007 17:49:00
Ten junction mě nefunguje. Nechápu proč, chybu v syntaxi nemám. Ten druhý program s grafickým rozhraním, co popisuje Huláň, tak ten jsem úspěšně odzkoušel, ale juncttion z příkazového řádku je mě sympatičtější. Ale nemohu přijít na to proč nejde, zkrátka nic nedělá, jen vypíše syntaxi(nápovědu k použití):-(

Reklama ETARGET:

3. GRAVATAR - Mundtouff@fmaill.xyzjZYukl17. 8. 2023 7:23:00
Chemotherapy friend of foe to cancer vaccines <a href=https://cials.cfd>buy cheap generic cialis online</a> Comparative studies on picosecond lasers with different pulse durations under the same clinical conditions are required to clearly confirm the clinical significance of the 300 ps pulse duration

Přidat vlastní komentář k článku



Z důvovů ochrany proti spamu prosím do následujícího políčka napište texy "NOSPAM":

Chcete-li ke komentáři přidat svou fotku nebo jinou ikonku, postupujte podle návodu.


TOPlist

[CNW:Counter]