2.srpna 2003

Aktuality Autorské právo - pokračování

V minulém příspěvku jsem psal o kopii jednoho článku na dvou různých serverech a podepsaných pokaždé jiným autorem. Došla mi první reakce na této článek od Jana Topiče, šéfredaktora Noma'am. Cituji:

Dobrý den,

děkujeme za konstruktivní kritiku, avšak jak jste sám napsal, otázka autorských práv na články uveřejněné na volně přístupných serverech (a najen na nich) je v našich zeměpisných šířkách poněkud ingnorována. Počínaje tištěnými magazíny, které ve většině případů přejímají články ze zahraničních serverů a pouze je překládají, až po sebemenší weby, které více či méně okopírují každý zajímavý článek nalezený kdekoliv. Kupříkladu vámi zmiňovaný článek pochází už z roku 1999, kdy se objevil na portálu Insider.cz a mohu Vás ujistit, že ho původně rozhodně nepsala žena.

Popravdě ani moc nechápu, proč zrovna bazírujete na tom, jestli se na nějakém bezvýznamném webu objeví článek, který je okopírovanou nebo pozměněnou verzí něčeho, co už se někde objevilo. Možná se ve své pracovní době až moc nudíte. A to že je pod ním podpis -mj-? V původním článku na Insider.cz to byl Tomáš Staněk a předtím někdo ve Vlastě, kde rozebírali výhody různých druhů podprsenek (samozřejmě článek byl převzat z určitými úpravami, jak je dozajista zřejmé).

S úctou

Jan Topič, šéfredaktor Noma'am

Nejpříjemnější na této reakci je, že je vedena kultivovaným stylem, což v našich zeměpisných šířkách taktéž nebývá zvykem. Na otázku, proč bazíruji na tom, jestli se na nějakém bezvýznamném webu objeví článek, který patří někomu jinému, odpovídám: Nebazíruji. Jen mě to dost zaskočilo, protože tak okatou kopii člověk často nepotká. Většina lidí se snaží ukradené dílo pozměnit a zamaskovat. I zloděj, který ukradne auto ho minimálně přelakuje. A tak mě zajímala reakce obou stran. Jestli se v pracovní době nudím – no jak kdy, ale dle času přidání mého příspěvku bych si to do souvislosti s pracovní dobou moc nedával. Přiznám se by, že mě pomalu začíná zajímat, kdo a kdy byl dle autorské zákona autorem tohoto článku.

Byť se druhá autorkaKristina Dušková – zatím neozvala, nedalo mi to a shlédl jsem její web. Je to pohledná mladá autorka, která v roce 2001 vydala svou první knihu Nahá Godotka. Asi od roku 2001 publikuje na internetu v Novinkách a na Centrumu. Sama autorka si v kontaktech vyhrazuje veškerá práva na obsah jejího serveru. Docela se těším na její reakci.


Přečteno: 3329x | Komentářů: 2x | Kategorie: Aktuality

Komentáře čtenářů

1. GRAVATAR - asteway@baileymail.xyzasteway11. 3. 2023 18:43:00
Do not breast feed while taking Wellbutrin <a href=http://cialis.mom>where to buy cialis</a>
2. GRAVATAR - Gaicibe@dmaill.xyzGaicibe6. 5. 2023 5:52:00
<a href=https://bcialis.mom>cialis for sale</a> AGREE II- compliant processes were followed, with extensive evidence synthesis

Reklama ETARGET:


Přidat vlastní komentář k článku



Z důvovů ochrany proti spamu prosím do následujícího políčka napište texy "NOSPAM":

Chcete-li ke komentáři přidat svou fotku nebo jinou ikonku, postupujte podle návodu.


TOPlist

[CNW:Counter]