1.února 2004

PC a internet Spam a jak na něj

Poslední dobou je čím dál víc diskutovanější otázka, jak zatočit se spamem. Mluvil o tom i Bill na semináři v Praze. Jako možná řešení se proslýchají věci jako malé platby za každý odeslaný email nebo nucené zahlcení strojového času nutné pro odeslání emailu. Všechny tyto varianty se mi dost nelíbí, přijdou mi komplikované a hlavně ve všech z nich se dá nelézt nějaká chyba.

Mám jinou myšlenku, se kterou si již nějakou dobu pohrávám a pořád nemůžu přijít na to, proč by nemohla být funkční. Věřím, že mi někdy určitě brzo vysvětlí, co mi uniká.

Touto myšlenkou je Elektronický podpis. Nemohl by být řešením těchto problémů? Vždyť zřídit si elektronický podpis není (snad) až tak velký problém. A v čem je potom problém nastavit na firemní poště, že emaily, které nejsou elektronicky podepsány, nebudou přijaty.

V případě, že si spamer pořídí elektronický podpis a bude s ním spamovat, je prokazatelné, že email opravdu odeslal on a je šance pro trestní stíhání. V případě různých konferencí a automatických odesílačů přece také není problém, aby byly tyto emaily opatřeny elektronickým podpisem zemina nebo někoho takového. V případě zavirovaného emailu bude vždy zřejmé, kdo ho podepsal – od koho přišel.

Přiznám se, že nemám velký přehled o tom, jak tom v současné chvíli v našem státě je s elektronickým podpisem, ale sám jsem si ho na zkoušku před rokem pořídil a zdálo se to docela na dobré cestě. Základní problémy, které znemožňovali použití byli v nedostatečné rozšířenosti informací. Sekretářce, který takový email přišel se nezobrazil náhled, ale musela potvrdit spoustu věcí, aby se k emailu dostala (o stahování certifikátů nemluvě) a tak ho raději smazala ze strachu před viry. Pokud jsem email poslal na některý z freemailových služeb, kde uživatel čte poštu pouze přes webové rozhraní, měl smůlu – k emailu se nedostal.

Pořád mě nenapadá, proč by toto nemohlo být mimo jiné i řešením obrany proti spamu a virům, které mění emailové hlavičky. Je opravdu tak velký problém v implementaci této technologie? Nebo snad i elektronický podpis může být nějakým způsobem obejit a falšován?


Hledáte-li správce sítě nebo prostě nekoho kdo umí spravovat servery, hledejte na www.petr-hladis.cz

Přečteno: 4003x | Komentářů: 8x | Kategorie: PC a internet

Komentáře čtenářů

1. GRAVATAR - rony1. 2. 2004 14:19:00
tu myslienku nemas sam, kto si otvori spravodaj.madaj.net a pozrie si kategoriu SPAM, tak pride na to, ze o tom kricim uz vyse roka ;-)
2. GRAVATAR - rony1. 2. 2004 14:23:00
a preco to nejde? lebo ludia su hovada, myslia si, ze vsetko musia stoj co stoj riesit "novatorsky" a potom vznikaju take hovadske napady ako posledne prezentoval Gates.

U takehoto cloveka by ma skor napadlo, ze potlaci elektronicky podpis dopredu, najma ak ma technologiu na to pripravenu a kazdy pouzivatel Outlooku a OE ju uz ma v klientovi.

V principe by len stacilo trosku to vizualne ucesat, vydat novu verziu klientov a vsetko is ok.

Elektronicky podpis nemoze byt falsovany, jedinym minusom su stupne pohladu na "novy mail s novym podpisom" - ci ho bezproblemov pustim k sebe alebo bude strana prijemcu robit nejake overovania. Museli by samozrejme s elektronickym podpisom na urovni overovania jeho platnosti pracovat aj STMP servery. Verte mi, ze akonahle by sa to presadilo vsetky Opensource riesenia SMTP servrov by rychlo tieto funkcie k sebe pridali.

V tejto oblasti sa minimalne ako administrator pohybujem a dost sa bavim na tych hracickach proti spamu. Pritom by stacilo sa dohodnut - ano komunikujem vyhradne s elektronickym podpisom, ano uznavame a prijimame len maily podpisane, ano nas server transparentne pracuje s elektronickym podpisom atd atd

Reklama ETARGET:

3. GRAVATAR - rony1. 2. 2004 20:26:00
http://spravodaj.madaj.net/archives/001578.html
4. GRAVATAR - sokolik@sokolik.czSokolík1. 2. 2004 21:59:00
No uvidíme, jestli se to nakonec ujme nebo se prosadí Bill.
5. GRAVATAR - Igor Hnízdo11. 2. 2004 9:14:00
Problémy byly a znemožňovaly!
6. GRAVATAR - asteway@baileymail.xyzasteway1. 3. 2023 11:32:00
In 1966, Masters and Johnson proposed a model consisting of four successive phases excitement, plateau, orgasmic, and resolution phases <a href=https://buycialis.buzz>cheapest cialis generic online</a> The injury is produced by the brief fluid pressure pulsed to the intact dural surface
7. GRAVATAR - Pefeldels@bernardmail.xyzPefeldels27. 4. 2023 5:52:00
The hydrogen peroxide was then reacted with phenol and 4- aminophenazone in the presence of a peroxidase to produce a p- quinone imine dye, which was read spectrophotometrically at 500 nm <a href=https://cialiss.hair>cialis 5mg online</a> 1, 000IU s ED for Ten days STARTING the day after my last shot

Reklama ETARGET:

8. GRAVATAR - meaceap@dmaill.xyzyDwTrM11. 7. 2023 8:22:00
Jamil Tajik, MD, Mayo Clinic, Rochester, Minn <a href=http://prilig.sbs>cronadyn vs priligy</a> 1999 Jun; 74 6 601 7

Přidat vlastní komentář k článku



Z důvovů ochrany proti spamu prosím do následujícího políčka napište texy "NOSPAM":

Chcete-li ke komentáři přidat svou fotku nebo jinou ikonku, postupujte podle návodu.


TOPlist

[CNW:Counter]