3.srpna 2004

Aktuality CzechTek 2004 - potřetí a asi naposled

Tak se nám to dneska zase hnulo dál. Policajti to vzali hopem a zabavili co se dalo. Asi už moc není co dodat. Takže jen k vašim komentářům:

Někdo psal někde v komentářích, že se na CzechTeku nekrade. Idnes na oplátku píše, že na benzince v Plané se kradlo a ne málo:

Účastníci technoparty kradli u benzinky v Plané na Tachovsku, kudy po skončení akce projížděla většina lidí.

Podle čerpadláře se do obchodu nahrnulo zhruba 30 lidí a ukradli věci z obchodu. Několik lidí načerpalo benzin a odjelo bez placení.

Benzinovou stanici podle svých slov otevře, až na místo dorazí policie.

Dále se všichni zmiňují o dvou mladících v bezvědomí, což považuji za dost zanedbatelné číslo, pokud je to jediné, co se stalo. K nahé dívce jen tolik, že je holt okurková sezóna a kdyby tam došel škaredej chap k kabátě, tak se o tom nikdo nezmíní.

Taky zde ještě vypíchnu jeden komentář, který mi došel emailem a moc se mi líbil. Podotýkám, že to byla jedna z prvních reakcí:

Milý Sokolíku,

pokusím se ti vysvětlit o co tedy jde.

1) Czechtek je festival hudby, myšlení a životní fylozofie. Je to dostavení lidí, kteří nejsou, nebo alespoň nechtějí být závislý na materiálním světě. Czechtek vyjadřuje absolutní svobodu. Je skvělé zažít tu atmosféru alespoň jednou ročně. Bohužel vše závisý na lidech, a někteří účastníci těchto akcí si tyto pojmy vysvětlují posvém a z toho pramení určitá nevole tzv. "normálních" lidí spolu s úřady.

2)Organizace těchto akcí je minimální, dalo by se spíše říct, že se organizují sami --> protože již existuje velká tradice Czechteku, tak se koná vždy o víkendu mazi červencem a srpnem. Není ani pravdou, že by organizátoři místo konání do poslední chvíle tajili, většinou ho spíše ani sami nevědí. Doručit tedy organizátorům informaci o nelegálnosti této akce je nemožné, nikdo se ale neschovává jak píšeš. Je to stejné jako když se schází skupina lidí každou sobotu v hospodě na růžku na pivo -> urči mezi nimi organizátora.

3) Protizákonnost těchto akcí je ve své podstatě samozřejmá neboť si nedokážu představit, že by nějaký úřad takovou akci u nás povolil. Většina "umělců" kteří na těchto akcích hrají to dělá zdarma, jediný zisk je pro ně z prodeje občerstvení, ale to ani náhodou nepokryje náklady s tím spojené. Není zde žádný vstup, žádná reklama, nikdo neplatí daně a pokud stát z něčeho nemá zisk tak je to prostě zakázaný --> to ale neznamená že co je protizákoný je automaticky špatný.

4) Trnem v oku lidem je samozřejmě taky nadměrná hlučnost a výskyt podezřelých individuí v blízkosti jejich vesnice, chápu, taky bych nechtěl být vyrušován nějakým duněním při sledování GoGo show, nebo své oblíbené telenovely, ale myslím si že týden zas není tak dlouho. Jsou i jiné akce, ale když pořadatelé zaplatí (a zas jsme u těch peněz) tak je akce povolena (Creamfields, Sázava festatd. atd.) a nikdo mě nepřesvědčí, že při těchto akcích příroda netrpí, nebo že všichni účastníci používají TOI. Nebo například F1 v monte karlu, kdo tam asi chce poslouchat řvoucí motory týden v kuse? Prostě musí. Spíš jde o to být trochu tolerantní, ale to v týhle zdevastovaný zemi chci asi moc.

5) Média lžou. Už jsem si na to zvykl, a ani mě to nepřekvapuje. Vždyť o čem mají chudáci informovat, žádná povodeň, žádný teroristický útok, fotbal se nehraje a politika už nikoho nezajímá. Média potřebují senzaci a tak vybírá do svých šotů to nejhorší co na czechteku najdou. Musí šokovat v zájmu sledovanosti. Nicméně tyto akce jsou běžné i ve světě a policie se tam trápí se stejným problémem, a neni to její neschopností, tisíce lidí na jednom místě, kolik znich podle tebe tam páchá nějakou trestnou činost, za co by je měli zavřít? A jak? A proč? Naopak dovedeš si představit jak by to vypadalo kdyby se o to pokusili? Naopak ve Francii mě myle překvapili když pro konání akc sami vybrali místo, sice až v momentě kdy už se akci nedalo zabránit ale přece. Vyjímku tvoří Anglie --> kolébka demokracie, tam mají speciální zákon přímo proti technu, což trochu zavání cenzurou. Naštěstí v našem státě po 40letech komunismu je jakákoli cenzura nepředstavitelná.

6) Drogy k Czechteku prostě patří, ale spojovat drogovou problematiku s Czechtekem je blbost. Drogy se berou všude, i na vesnickejch diskotékách. Kdo je nechce, ať je nebere, všichni ostatní ať si dělaj co chtěj. Procento lidí kteří na czehteku páchají trestnou činost aby měly na drogy je menší než v Praze. Nebo si snad slyšel že v Boněnově a oklolí někdo něco vykrad nebo ukrad? Já tedy ne. Možná by si naši politikové měly nějakou tu extázi taky skusit, třeba by se jim pak rozsvítilo a nevymejšleli by takový koniny.

7) Škody napáchané účastníky také najsou tak velké jak média informují. Obecně platí že co si na akci přivezeš, to si taky odvez. Při končení akce lidé kteří těmito akcemi žijí po sobě celou louku uklidí, a tak tomu bude i letos. Udupaná trává? To si ze mě snad někdo dělá srandu, pětkrát zaprší a bude to jako dřív. Ale to by nebyli češi aby na tom něco netrhli a tak se škoda vyčíslí na půl milionu. Na czechteku u Třeboně bylo na druhou stranu od silnice pole žita, vyděl jsem v něm stát jeden stan a asi tři pětimetrové cestičky pro toaletu. Škoda byla spočítána na dvěstětisíc jen na tomto poli.

Nicméně bych chtěl apelovat na pana Dostála, jestli zůstane ve funkci aby skusil na příští rok vybrat místo pro konání sám. Vojenských a jiných prostorů, které jsou daleko od lidí a které nikdo nepoužívá je u nás dost. Možná by se předešlo zbytečným problémům. Nikdo z nás totiž nemá zájem někomu znepříjemňovat život, ale nikdo z nás nebude platit za to co už naám stejně patří.

Pokud budeš mít jakékoli dotazy zabývající se touto problematikou, rád ti je zodpovím.

Sv4b0sS

Jen mě napadá - myslíš, že se někdo z "organizátorů" p. Dostála zeptá, kde se má akce konat? Myslím, že by nebylo od věci, kdyby to někdo oficiální cestou udělal. Minimálně by mě zajímala odpověď kompetentních lidí.

Tak tolik o CzechTek 2004. A teď se naskýtá otázka asi poslední: Bude u CzechTek 2005? Kdo už ví kde?


Přečteno: 8771x | Komentářů: 28x | Kategorie: Aktuality

Komentáře čtenářů

1. GRAVATAR - krtek4. 8. 2004 7:38:00
no ten dlouhý komentář je opravdu dobrý, neříkám, že jsem nějaká "technařka" a mám ráda spíš menší festiválky, ale že by se našel jeden inteligentní technař? :-)Ne, nechci se nikoho dotknout, nesouhlasím úplně se vším, co ten dotyčný napsal, ale v základních věcech má pravdu.
2. GRAVATAR - rozanek@seznam.czFilip Rožánek4. 8. 2004 8:56:00
Inteligentní technař? Ten člověk, který vykládá, jaká je CzechTek filozofie a napíše zrovna ve slově "filozofie" ypsilon? Jinak je ten komentář zcela v tradičním duchu "my máme práva a svobodu, ale žádné povinnosti". Jak typické...

Reklama ETARGET:

3. GRAVATAR - krtek4. 8. 2004 10:05:00
to 2: ano, taky jsem si všimla dost hrubek, ale to neznamená, že ten člověk neví o čem mluví. Taky jsem napsala, že nesouhlasím úplně se vším, ale co se týče pohledu na média (se kterými mám také negativní zkušenosti), policii na místě akce a ve světě a na drogy. Jestli je to pro někoho filosofií, tak ať je, nemusí to být Tvoje ani moje filosofie života, ale je to jeho právo. A povinnosti - myslím, že by se louka dala do pořádku díky těm lidem, kteří by tam zůstali, jak už to bylo na minulých podobných akcích. Jen kdyby je policie nerozhnala ke konci festivalu, kdy už to bylo nprosto zbytečné a díky tomu uklidit nemůžou. Ale věřím, že v médiích se to určitě objeví v tom smyslu, že ti feťáci si po sobě ani neuklidili, ikdyž to tvrdili...
4. GRAVATAR - mirecek4. 8. 2004 12:51:00
no bylo by fajn, dyby to bylo v 05 legit :) to je tak jedinne co si muze clovek, mimo par dnu vyborne zabavy a nalady, prat
5. GRAVATAR - mirecek4. 8. 2004 12:51:00
co se tyce benzinky - to je samozrejme xsindl :(
6. GRAVATAR - mshczk@volny.czMiShAczech4. 8. 2004 17:30:00
v kazdem davu se najde par volu. na takove mnozstvi lidi se nic nestalo. staci par fotbalovych fanousku a je znicena pulka mesta.
7. GRAVATAR - Robick5. 8. 2004 9:17:00
O.K. pumpaři někdo ujel bez zaplacení, al euž se nepíše, kolixi ten děda u pumpy za ten vikend vydělal. Počítam víc než normalně za půl roku...

Reklama ETARGET:

8. GRAVATAR - zedd@phase.czzedd5. 8. 2004 10:23:00
Tolik lidí v malém městě je pravým požehnáním pro místní obchodníky. Jinak snaha o zajištění legálního místa probíhá každoročně - někdy to vyjde líp, někdy hůř. Jisté požehnání od státní správy (tedy pronájem vhodného prostoru za rozumné peníze) by jistě situaci pomohlo. Pokud se dál bude postupovat na obou stranách silovou cestou, mladá generace ztratí poslední zbytky důvěry (jsou-li vůbec nějaké) ve stát a začnou ho bojkotovat na všech frontách. Nejlepší cesta jak vytvořit i v Čechách z Británie známou underclass.
9. GRAVATAR - tetcuo@volny.czSv4b0sS5. 8. 2004 10:24:00
Pro krtka,
jsem rád, že se ti to líbí, je to sice trošičku přitažený za vlasy, ale tak to prostě cítím, a tak sem to napsal.

Pro rožánka,
buď tak laskav a starej se sám o sebe. Vsadim se, že sis po sobě ty dvě věty desetkrát přečet jestli tam náhodou nemáš chybu, já na to kašlu, ale to nemá nic společnýho s mou inteligencí. Jestli máš na srdci ještě něco jinýho než hnidopišství rád ti odpovím.
10. GRAVATAR - mirecek5. 8. 2004 11:31:00
BTW dedek na pumpe v plany zdrazil bagety, vodu etc asi na 150% puvodni ceny jesi ne vic. coz ovsem neni duvod ke kradezi, nebo k omluve kradezi...
11. GRAVATAR - propepu@seznam.czRoman5. 8. 2004 12:35:00
Filipe, samozřejmě že jen svoboda a pokud možno vůbec žádné povinnosti! Já jsem tam sice nebyl (mrzí), ale ze stejného důvodu občas zajedu na nějaký menší rockový nebo alternativní festiválek. Přesně pro to - sovoba a konečně žádné povinnosti. :-) Ostatně, na dovolenou se přece jezdí taky právě proto. :-)
12. GRAVATAR - propepu@seznam.czRoman5. 8. 2004 12:36:00
Budu se ptát, páč jsem zvědavej :-)

To zedd - fakt se snaží o legální stálý pronájem? Žil jsem v domnění, že více méně chaotické stěhování z místa na místo a tak či onak pronajatý pozemek prostě patří k věci. To by bylo docela zásadní. Jestli je to tak schválně, anebo proto, že pro akci jakoby opravdu nikde není místo?

To Sv4b0sS - jak jsi myslel tu poslední větu "...ale nikdo z nás nebude platit za to co už naám stejně patří"?

Reklama ETARGET:

13. GRAVATAR - propepu@seznam.czRoman5. 8. 2004 12:37:00
Budu se ptát, páč jsem zvědavej :-)

To zedd - fakt se snaží o legální stálý pronájem? Žil jsem v domnění, že více méně chaotické stěhování z místa na místo a tak či onak pronajatý pozemek prostě patří k věci. To by bylo docela zásadní. Jestli je to tak schválně, anebo proto, že pro akci jakoby opravdu nikde není místo?

To Sv4b0sS - jak jsi myslel tu poslední větu "...ale nikdo z nás nebude platit za to co už naám stejně patří"?
14. GRAVATAR - propepu@seznam.czRoman5. 8. 2004 12:37:00
Oj sorry, vylítla mi nějaká chyba, tak jsem akci zopakoval a teď je to dvakrát. Omlouvám se.
15. GRAVATAR - tetcuo@volny.czSv4b0sS5. 8. 2004 17:36:00
to roman

CzechTek, léto, svoboda -- > proto free a za rok to bude zase, ať Dostál pomůže nebo ne. Prostě letní festival patří naám.
16. GRAVATAR - Beda595. 8. 2004 23:25:00
sorac jedna wec je ta, ze je czechtek.. a ta druha ze nektery lidi ktery proste takovy sou si proste tu benzinku daj.. proste protoze to delaj porad at uz sou na kalbe nebo ne.Znamena to snad ze wsichni lidi co poslouchaj system sou automaticky spatny???!!!Sv4b0sS - gratuluju k tomu clanku nahore je to fakt skoro wsechno co se da napsat.Osobne si muzu postezowat jenom na jednu jedinou wec co byla na czt fakt prehnana:
..WODA..
capek nekde kousek wod legacu si wotewre stanek.sedi na wode lezi na wode ja si w sobotu po ranu du ztripenej a mam zizen jako howado.. A TYPEK FLASKU WODY ZA 50??!!??
trochu cau za to bych ho fakt kopnul do hlawy - ta sama w praglu stoji 3 woci.. radsi nemluwit ..

mejte se smejte se a teste se na snad cztek 2k5 !!
17. GRAVATAR - allfiinka@seznam.czallfiinka9. 8. 2004 22:28:00
Sice nemám asi ještě věk na to ,abych měla svůj názor jak říkají dospělí a asi už vůbec ne na tohle téma.Taky si občas pustím techno.Můj názor zní asi takhle:každému vadí hluk,bojí se o svůj majetek a hlavně o sebe.Ale pár dní to vydrží,co mám říkat já.Celý půl rok slyším jen tuc tuc tuc...a je mi to jedno.Po pravdě jsem člověk kterému je všechno jedno.Prostě-na mé léta-pohodář.Všechno se přžije a může být i hůř,ne?Ti důležití,nebo ti co jen nemaj rádi lidi co poslouchaj techno se nemusej hned zbláznit!!!Všechno vidí hned černě!!!A ze všeho dělaj drama.A ty drogy?Chce si on zničit život,tak je to jeho věc.Tak co sedo toho serou!?!?! allfiinka

Reklama ETARGET:

18. GRAVATAR - Mone3. 9. 2004 20:09:00
hehe v anglii to vzali spravny smerem >_<

#mila alfinko, tak kdyz ti je teda jedno jestli nekdo bere drogy prosim, ale radsi se jich nezastavej, a pokud se jich chces zastavat i presto, tak po nich bez sbirat ty strikacky a podobny sajrajt....drogy sou spatne a berou je dementi...k takovym lidem co do toho vlezou dobrovolne nemam zadne pochopeni a klidne bych je strilel....sral bych jim na nejake lecebny, rovnou je postavit ke zdi... protoze presvedcovat je o tom slovne nema zadny smysl, a oni drive ci pozdeji nekde zahodi strikacku a treba sebou stahnou nekoho dalsiho....tolik k nenavisti....
19. GRAVATAR - dik6. 9. 2004 18:19:00
no koukam ze sem pise spoustu zaslepenejch lidi ktery zijou asi w konzerwach a este neotewreli oci pred swetem!!!! CZtek je tradicni tekniwal a zarowen jedna z nejwedsich hudebnich a kulturnich akci w CR. Dle meho by byla velka chyba ho takle kritizowat a zawrhowat . Tudis myslim ze by stat mel zdarma poskytnout misto na konani teto akce daleko od lidi, ciwilizace. jen nwym jestly to zarowen neohrozyi jeho smysl.
20. GRAVATAR - adade7. 9. 2004 11:34:00
uraza ma ked ucastnikov czechteku niekto nazve technari a czechek technoparty
ujasnite si pojmy
21. GRAVATAR - freeteq8. 9. 2004 1:25:00
adade:souhlas!!!pro nezasvěcené--jedná se o TEKNIVAL a ne technoparty a nehraje se techno,ale TEKNO...Možná se to někomu bude zdát jako nepodstatná věc,ale pro nás-TEKNAŘE-je to docela podstatné a nazývat cztk a podobné akce jako technoparty docela uráží...thanxx:))
22. GRAVATAR - Mysak21. 10. 2004 18:12:00
Co? vubec nema pravdu!!! a navic to neni zadna "technoparty", ale uz samotnej nazev CZECHTEK zni o tom ze se hrake TEKNO!!!
A.C.A.B.

Reklama ETARGET:

23. GRAVATAR - jura5. 11. 2004 18:16:00
hraje se tam uplne fsechno! omezit to jen na tekno tak tam zůstane tak půlka systémů! je to free festival
24. GRAVATAR - muchomurkaX24. 7. 2005 16:33:00
Jeee...uvidime se na czteku
25. GRAVATAR - Marty5. 8. 2005 20:14:00
cus. ten koren sv4bambus, nebo jak se jmenuje, ma jen v 1. bode 4 gramaticke chyby... tak tomu rikam hlina :) ale jinak at si uziva svobody plne fetu a vyhulenejch hlav :) nicmene policie byla prilis brutalni, to je neoddiskutovatelne :(
26. GRAVATAR - iabu@vanda.netSmile, cry, love7. 3. 2007 9:07:00
Brunettes vs blondies, who is more clever?
27. GRAVATAR - asteway@baileymail.xyzasteway15. 3. 2023 23:45:00
Department of Obstetrics and Gynecology, Center for Research on Reproduction and Women s Health N <a href=http://nolvadex.hair>buying legal tamoxifin</a>

Reklama ETARGET:

28. GRAVATAR - Gaicibe@dmaill.xyzGaicibe9. 5. 2023 8:01:00
Data was collected from on farm experiment that involved mono cropping, crop rotation and intercropping and application of organic inputs <a href=http://cialiss.beauty>36 hour cialis online</a> Advanced breast cancer and its prevention by screening

Přidat vlastní komentář k článku



Z důvovů ochrany proti spamu prosím do následujícího políčka napište texy "NOSPAM":

Chcete-li ke komentáři přidat svou fotku nebo jinou ikonku, postupujte podle návodu.


TOPlist

[CNW:Counter]