7.února 2005

Aktuality Audio CD můžeme kopírovat jak chceme

Nedávno vyšel na Technetu článek s názvem Můžete si kopírovat hudební CD pro vlastní potřebu? Většinou tyhle články přeskakuji nebo jen projdu očima, ale tento mě něčím zaujal a tak jsem si ho přečetl a nestačím se divit.

To, že si svoje audio CD mohu zkopírovat třeba do auta a originál mít schovaný doma není žádnou novinkou. Trošku sporně se článek vyjadřuje k tomu, zda mohu mít kopii jednu nebo několik. Další zajímavostí je, že pokud se složí třeba 10 lidí, koupí si dohromady CD a každý z nich si udělá pro sebe záložní kopii, tak je také vše legální.

Asi nejzajímavější perličkou, která mě šokovala a přitom je docela prostá a tou je, že podle autorského zákona si každý může pro svoji vlastní osobní potřebu zhotovit záznam, rozmnoženinu nebo napodobeninu díla a nemusí být přitom jeho vlastníkem. Znamená to, že pokud máte doma od někoho přepálená CD, tak je to podle tohoto článku zcela legální.

Kdysi jsem ještě zaslechl diskusi o stahování audio CD do MP3 a podobných formátů. Tvrdilo se tehdy, že se jedná o porušení autorského zákona, protože dochází k pozměnění díla – ztrátové kompresi. Přiznám se, že já to chápu jako napodobeninu díla (není to přesná kopie 1:1) a tím pádem je to taktéž asi legální. A podle mě, platí-li toto o audio CD, tak to platí i o videokazetách a třeba i DVD.

Víte někdo nějaké podrobnější informace nebo jste naopak přesvědčeni o opaku?


Přečteno: 3977x | Komentářů: 3x | Kategorie: Aktuality

Komentáře čtenářů

1. GRAVATAR - DarkMaster8. 2. 2005 0:04:00
Díky za tip :). Doporučil jsem tě na Brouzdej.cz
2. GRAVATAR - asteway@baileymail.xyzasteway23. 2. 2023 19:16:00
<a href=http://zithromax.mom>azithromycin tablets</a> Cull A, Anderson ED, Campbell S, Mackay J, Smyth E, Steel M

Reklama ETARGET:

3. GRAVATAR - Pefeldels@bernardmail.xyzPefeldels23. 4. 2023 8:54:00
Depo medrol, Depo medrol With Lidocaine, Hybrisil, Medrol, Medroloan Suik, Readysharp p40, Readysharp p80 <a href=https://ciali.sbs>tadalafil generic vs cialis</a> Nonspecific binding was blocked by preincubation for 20 min with PBS that contained rabbit serum and with the biotin avidin blocking system X0590; DakoCytomation

Přidat vlastní komentář k článku



Z důvovů ochrany proti spamu prosím do následujícího políčka napište texy "NOSPAM":

Chcete-li ke komentáři přidat svou fotku nebo jinou ikonku, postupujte podle návodu.


TOPlist

[CNW:Counter]