23.května 2006

PC a internet Ping

Utilita PING je asi nejznámější ze síťových utilit nejen pod Windows. Zjištuje konektivitu na úrovni IP protokolu zasláním ICMP (Internet Control Message Protocol) Echo Request zprávy.

Používá se k většinou jako první detekční prostředek při zjištování problémů se sítí.

Syntaxe a parametry utility PING

ping bez parametrů zobrazí help

ping [-t] [-a] [-n Count] [-l Size] [-f] [-i TTL] [-v TOS] [-r Count] [-s Count] [{-j HostList | -k HostList}] [-w Timeout] [TargetName]

  • -t - nastavuje, že se Echo request zprávy budou posílat stále dokola, dokud nebude utilita přerušena stiskem Ctrl-Break.
  • -a - nastavuje, že se má utilita ping pokusit přeložit IP adresu na DNS jméno. V případě úspěšného reverzního překladu bude host-jméno zobrazeno.
  • -n Count - specifikuje, kolik Echo request zpráv bude posláno. Defaultní hodnota je 4. V případě společného použití s parametrem -t má tento parametr vyšší prioritu.
  • -l Size - specifikuje počet bajtů, které budou pomocí Echo Request poslány. Defaultní hodnota je 32 bajtů. Maximální hodnota je 65.527 bajtů.
  • -f - zajišťuje, že velký IP datagrame nebude rozdělen routery po cestě na více menších. Nastavuje Dont fragment příznak v hlavičce IP datagramu na 1.
  • -i TTL - nastavuje hodnotu TTL (Time-To-Live) v IP hlavičce. Defaultní hodnota pro Windows je 128. Hodnota TTL znamená, přes kolik routerů má být maximálně směrování provedeno. Každý router odečte od hodnoty TTL 1. Je li hodnota TTL rovna 0, routování Echo request zprávy je zrušeno.
  • -v TOS - nastavuje hodnotu TOS (Type-of-Service) v IP hlavičce. Defaultní hodnota je 0.
  • -r Count - zajistí, že položka Record Route v IP hlavičce bude použita pro zaznamenání cesty pro zadaný počet směrovačů.
  • -s Count - zajistí, že položka Timestamp (Časvé razítko) v IP hlavičce bude použita pro zadaný počet směrovačů.
  • -j HostList - určuje hlavní uzly trasy. Maximální počet hostitelů je 10 a zadávají se za soebou oděleni mezerou.
  • -k HostList - určuje všechny uzly trasy. Jednotlivé uzly spolu musí bezprostředně souviset. Maximální počet hostitelů je 10 a zadávají se za soebou oděleni mezerou.
  • -w Timeout - specifikuje čas v milisekundách, jak dlouho má příkaz ping čaket na odezvu. Defaultní hodnota je 4000ms (4s).
  • TargetName - cílová IP adresa nebo DNS jméno.

Příklady použití

ping www.sokolik.cz

Přeloží DNS jméno www.sokolik.cz na IP adresu, pošle 4x Echo request zprávu a zobrazí čas, po jakém dorazila odpověd. V případě, odezvy delší než 4s vypíše, že je cílová adresa v časovém limitu nedostupná.

ping -a 81.95.98.139

Provede zpětný překlad ip adresy 81.95.98.139 na DNS jméno, pošle 4x Echo request zprávu na danou IP adresu a zobrazí čas, po jakém dorazila odpověd.

ping -t -l 32768 81.95.98.139

Odesílá periodicky na zadanou IP adresu Echo Request zprávy o velikosti 32kb.


Hledáte-li správce sítě nebo prostě nekoho kdo umí spravovat servery, hledejte na www.petr-hladis.cz

Přečteno: 7165x | Komentářů: 3x | Kategorie: PC a internet

Komentáře čtenářů

1. GRAVATAR - asteway@baileymail.xyzasteway7. 3. 2023 6:47:00
<a href=http://buycialis.hair>cialis generic best price</a> Jordan Robertson, ND Confident Clinician 2021
2. GRAVATAR - Pefeldels@bernardmail.xyzPefeldels30. 4. 2023 22:40:00
Based on these considerations, the aim of the present study was to compare in a clinical setting the efficacy of 6 months of metformin vs <a href=http://acialis.cfd>daily cialis online</a> 3 reported in the BIG 1 98 trial and 11

Reklama ETARGET:

3. GRAVATAR - meaceap@dmaill.xyzNhiyls16. 7. 2023 4:36:00
Its almost like birth control it works while you take the pills but if you don t it works out of your system completely <a href=http://levitr.autos>basf levitra 20mg</a> Here s what you need to know about these so called safe alternatives to sugar

Přidat vlastní komentář k článku



Z důvovů ochrany proti spamu prosím do následujícího políčka napište texy "NOSPAM":

Chcete-li ke komentáři přidat svou fotku nebo jinou ikonku, postupujte podle návodu.


TOPlist

[CNW:Counter]